Willy Boogaard: Sneeuw en IJs

Interessant? Deel het artikel

Macho in de sneeuw
Macho in de sneeuw

Met roodgloeiende wangen zit ik op het bankje van mijn leemkachel na te genieten. Net urenlang gewandeld door de sneeuw. Hondje Macho heeft enthousiast in de witte massa gesprongen en er uitgebreid in zitten rollen. Nu zitten er allemaal kleine klontjes ijs aan zijn snuit.

Door Willy Boogaard

Iglo in de uiterwaarden
“Hoe vaak in je leven heb je zoveel sneeuw meegemaakt”, vraag ik aan mijn man Peter. Dan vertelt hij over 2005, toen hij met onze dochters in de uiterwaarden een iglo had gebouwd. De meiden waren 4 en 6 jaar oud. Dik ingepakt in skipakjes, roIden ze dikke ballen van sneeuw. Peter stapelde ze op en zo maakten ze een prachtige hut. Ik moest het doen met de foto’s.

Ver weg van sneeuw en ijs
De sneeuw viel precies in de periode dat ik op bezoek was bij mijn nichtje Margo in Nepal. Toen ik een jaar of 25 was en mijn geld verdiende met het begeleiden van groepsreizen in India, Nepal en Pakistan, schreef ik brieven naar het thuisfront. Margo zat toen nog op de lagere school en genoot van die verre verhalen. Terug in Nederland spraken we af ooit samen een reis te maken. In dat sneeuwjaar maakte ik die belofte waar. Samen met haar vader en moeder zocht ik haar op in Nepal en trokken we drie weken door de Himalaya. Op grote hoogte klauterden we door de sneeuw. Drie weken zonder mijn meiden. Daarna had ik genoeg van mijn verre tripjes en heb toen met mijn gezinnetje de waddeneilanden ontdekt. Het is de laatste keer dat ik in een vliegtuig heb gezeten.

Heimwee naar de polder
Ik denk aan onze boerderij in de polder. De uitgestrekte witte akkers met grote groepen ganzen. Dat jaar dat er zoveel sneeuw lag en ik samen met mijn broertje een fort bouwde. Daarna met mijn broers elkaar gingen bekogelen met sneeuwballen. Of die winter dat we alle sloten gingen inspecteren en een prachtige brede sloot vonden met het perfecte ijs. Met verkleumde vingers bonden we Friese doorlopers onder onze groene rubberen laarzen. Tot zonsondergang waren we op het ijs te vinden.

Ook herinner ik mij dat bijna iedereen zijn schaatsen meenam naar school. Zodra school uit was fietsten we snel naar de ijsbaan. De muziek en de geur van warme chocolade melk kwam je al van verre tegemoet. Vele rondjes heb ik hier geschaatst. Wat was ik blij verrast toen ik de ijsbaan op de Boskamp ontdekte. Zo heb ik mijn dochters ook kennis kunnen laten maken met schaatsen op natuurijs. IJskoude wind op je wangen, het geluid van het gekras van je schaatsen op het ijs en dan nog een zonnetje erbij, dat is genieten.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant