Willy Boogaard: Lekker met je handen eten

In de rubriek 'Vegetarisch eten' gaat Willy Boogaard op zoek naar vegetarische recepten van Sallandse bodem. Heb jij ook een recept? Kom maar door!

Interessant? Deel het artikel

Willy Boogaard 221221 Julia

Damast in Salland legt regelmatig thema’s voor waarop mensen worden verzocht te reageren om zo een kettingreactie op gang te brengen. Één van deze thema’s is Kijken in de keuken van… waarin ondermeer Willy Boogaard  haar tips voor mooie gerechten en recepten deelt. Reeds verschenen artikelen vind je hier.

Julia met haar favoriete oplossing om lekker snel groente te snijden

Mijn dochter Julia is al vanaf haar 8e jaar vegetariër. De hoofdreden was dat ze vlees en vis helemaal niet lekker vond. Julia is heel gevoelig voor geur, consistentie en smaak van het eten. Op kamers wonend moest Julia zelf haar kostje gaan koken. Thuis heeft ze een paar keer geoefend en was ze verontwaardigd over de onduidelijke recepten. Wat bedoelen ze met: ongeveer, mespuntje, tomaten schrikken, etc. Ja en dan ben ik zo een kok die zegt: een beetje dit en een beetje dat! Gelukkig heeft internet tegenwoordig hele duidelijke recepten en heeft Julia een aantal favorieten gevonden. De groente haalt ze uit de tuin of ze kijkt wat er nog in de koelkast ligt. Als dat veel wortels en knollen zijn, dan gaan die allemaal door de keukenmachine. Julia houdt ervan als koken efficiënt en snel gaat. Het is namelijk absoluut niet haar hobby. En degene die kookt hoeft bij ons niet af te wassen. Dat is nou bepaald niet mijn hobby!

Recept

Onderstaand recept heeft ze uitgeprobeerd toen onze enthousiaste logeetje van bijna 6 jaar bij ons was. Hij houdt van lekker met je handen eten en van chips. Deze ovenschotel is daar heel geschikt voor. Die gaan we in de kerstvakantie ook nog een keer uitproberen als ons logeetje er weer is en wij lekker meedoen met onze handen.

Julia heeft hierbij ook nog een salade gemaakt van winterwortel, knolselderij, rode biet met behulp van ……….de keukenmachine. Hierbij een dressing van kommetje yoghurt met plantaardige mayo, ¼ theelepel kerriepoeder, scheutje soyasaus. Lekker door elkaar husselen en erbij serveren.

Vegan Nacho’s

Ingrediënten voor ovenschaal voor 4 personen:

  • 1 eetlepel plantaardige olie + 1 eetlepel olie voor insmeren ovenschaal
  • 400 gram gekookte zwarte bonen
  • 1 blik mais van 150 gram (uitlekgewicht)
  • 1 blikje tomatenpuree van 70 gram
  • 2 theelepels gerookte paprikapoeder
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 zak vegan nacho
  • 100 gram vegan geraspte kaas

Dressing

  • 2 eetlepels plantaardige yoghurt
  • 2 eetlepels water
  • ½ limoen

Topping

  • 1 tomaat
  • 1 rode ui
  • 2 rode paprika’s
  • 1 jalapeno (optioneel)
  • Olijven (optioneel)

Bereiding

  • Verwarm de oven voor 180˚C.
  • Verwarm 1 eetlepel olie in een pan. Voeg de bonen en mais toe en bak het mengsel een paar minuten.
  • Voeg de tomatenpuree en de kruiden toe en bak ze een paar minuten mee.
  • Vet de ovenschaal in met 1 eetlepel olie en leg de nacho’s er in.
  • Strooi een klein handje kaas over de chips en schep dan het bonenmengsel erop.
  • Strooi de rest van de kaas erover en zet de schaal 15 minuten in het midden van de oven.
  • Snij dan de tomaat, de gepelde ui en de paprika in kleine stukjes.
  • Rasp de schil van de limoen. Meng dit met de kokosyoghurt en het water in een kommetje. Pers het sap van de limoen hierboven uit en roer het door elkaar.
  • Als de nacho’s uit de oven komen schep je het tomaat-ui-paprika er over heen.
  • Schenk de dressing in strepen over het gerecht en strooi er eventueel de in ringetjes gesneden jalapenopeper en/of in ringetjes gesneden olijven er overheen.

 

 

Fijne smakelijke kerst gewenst!

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.