Wat was het heerlijk. Lekker koud met strakblauwe lucht en zon op je gezicht. Perfecte dag om een belangstellende mijn huis en de tuin te laten zien. In de tuin staat nog boerenkool, palmkool, prei, veldsla, winterpostelein en natuurlijke de wilde planten zoals kleine veldkers; bomvol vitamines!
Hoe gezond is vegan eten eigenlijk? Ik kan alleen spreken voor mijzelf en laat mij regelmatig even checken bij Sanquin in ruil voor het geven van plasma. Daar blijkt elke keer dat mijn lijf prima in orde is en dat ik geen tekort heb aan bepaalde voedingsstoffen.
In de nieuwsbrief van HetKanWel las ik over een nieuw wetenschappelijk onderzoek van Stanford University in Californië. Hiervoor hebben ze 22 identieke tweelingen opgesplitst. Ze kregen allebei een gezond dieet voorgeschoteld met groenten, fruit, peulvruchten, volkoren granen, noten en zaden. De ene groep kreeg daar een gezonde hoeveelheid vlees bij (dus niet excessief veel) en de andere groep at zuiver plantaardig. Het onderzoeksteam liet na 2 maanden weten dat het volgen van een plantaardig dieet de volgende voordelen heeft: gewichtsverlies, een lagere bloeddruk, een kleinere kans op diabetes en een verminderd risico op hart- en vaatziekten. Zo vlak na de feestdagen heb ik het woord afvallen regelmatig gehoord. Misschien tijd voor een vegan dieet?
Nu vind ik het zelf geen probleem om te koken met veel groente, verschillende peulvruchten en noten, maar toch is het best wel eens leuk om een nieuw vleesvervangerproduct uit te proberen. Zo kwam ik terecht bij Peas Maker. Zij maken kleine gedroogde brokjes van gele erwten en tuinbonen en geven daarbij allerlei recepten. Bij een stamppot boerenkool had ik wel zin in een soort jus met een zuurtje erin. Hiervoor heb ik het recept voor vegan zuurvlees van Peas Maker uitgeprobeerd. Een grappig recept met ontbijtkoek en appelstroop. Heerlijk bij de boerenkool!
Ik wens iedereen een heel gezond 2024 met veel GROENE maaltijden!
Vegan Zuurvlees
(Bron: Peasmakers – 4 personen)
Wat gaat erin?
- 1 klontje plantaardige boter
- 1 (125 g) grote witte ui
- 6 el (120 g) appelstroop
- 150 ml appelazijn
- 800 ml water
- 2 laurierblaadjes
- 4 kruidnagels
- 4 jeneverbessen
- 1 ½ tl zout
- 1 ½ tl uienpoeder
- 1 ½ tl korianderpoeder
- 1 ½ tl mosterdpoeder
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl knoflookpoeder
- ½ tl zwarte peper
- 125 g Peas Maker Stukjes
- 3 ½ (90 g) plakken ontbijtkoek
Bereiding:
- Smelt de plantaardige boter in de pan. Snij de ui in halve ringen. Fruit de witte ui een paar minuten of tot ze glazig zijn.
- Voeg dan de appelstroop, appelazijn, het water, de laurierblaadjes, kruidnagels, jeneverbessen, het zout, de uienpoeder, korianderpoeder, mosterdpoeder, paprikapoeder, knoflookpoeder en zwarte peper toe.
- Roer alles goed.
- Breng het geheel aan de kook en voeg dan de droge Peas Maker Stukjes (direct vanuit de verpakking) toe.
- Zet het vuur wat lager en laat 10 minuten pruttelen met een deksel op de pan.
- Verkruimel dan de ontbijtkoek en voeg toe aan de pan. Laat nog eens 5-10 minuten op een laag vuurtje pruttelen, zonder deksel.
Tip: Wil je de saus wat dikker hebben, meng dan 1 eetlepel maïzena met 1 eetlepel water en voeg als laatste toe aan de pan. Laat dan nog 1-2 minuten mee pruttelen.
Eet smakelijk