Wil jij ook een natuur-erf?

Interessant? Deel het artikel

natuurtuin hoevelaken

Verscholen in het groen van Landgoed Hoevelaken bij Amersfoort ligt de boerderij van Bram van de Klundert en zijn vrouw Yvonne. Toen zij hier kwamen wonen bestond het erf uit een kaal weiland en grind. In vijf jaar tijd hebben zij deze plek omgetoverd tot een prachtig voorbeeld van een Natuurerf.

Dat is de reden dat we dit artikel overnemen van Het Gelders Landschap. Want Bram en Yvonne willen hun ervaringen aan anderen overdragen.

Voor het huis ligt een kruidenrijk graslandje, ter grote van een ruim gazon. Er staan enkelhoge kruiden, hoe langer je kijkt hoe meer variatie je ziet. Bram, gepensioneerd bioloog, telt wel 50 soorten. In bloei zijn nu het streepzaad, beemdkroon, margrieten en kleine ratelaar. De schuur is tot aan de nok overgroeid met blauwe regen, een beschutte plek voor de merel, heggemus, houtduif en winterkoning om te broeden. De deuren staan open, de boerenzwaluw broedt dit jaar voor het eerst in de schuur.

Langs de hoge bosrand van het landgoed is een zoom in ontwikkeling. Kardinaalsmuten, bergvlier en Gelderse roos zorgen voor een mooie overgang van de hoge bomen naar de openheid van het erf. In de bosrand hangt een steenuilenkast. Een muizenruiter in de boomgaard zorgt voor voer voor de steenuil. Er staan zo’n 25 hoogstamfruitbomen: kersen, pruimen, peren, appels en een walnoot. De poel zit vol salamanders, kikkers en padden.

Je hoort en ziet de vogels druk bezig, fruitbomen dragen vrucht, inheemse kruiden en struiken staan vol in blad of bloeien. Op aangewezen plekken zijn rommelhoekjes met bramen en brandnetels, het beheer vindt gefaseerd plaats en er is vooral heel veel variatie. Je voelt de aandacht en rust van de bewoners op dit erf, de natuur maakt er graag gebruik van.

Wilt u ook een Natuurerf?

Kijk hier voor meer informatie en tips!

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.