Westdorp voorlopig niet gasvrij: te duur

Interessant? Deel het artikel

Gas gaspitje

Welk alternatief voor aardgas is er beschikbaar voor de wijk Westdorp in Raalte en is dit alternatief betaalbaar? De gemeente Raalte rondt het verkennende onderzoek naar deze vraag af. Het alternatief dat nu het meest geschikt lijkt voor Westdorp is een volledig elektrische oplossing. De hoge investeringskosten voor volledig elektrisch koken en verwarmen maken dat de gemeente besluit de wijk Westdorp voorlopig niet aardgasvrij te maken.

Door de gemeente Raalte

Ter voorbereiding op aardgasvrij wonen wordt ingezet op het terugbrengen van de energievraag door no-regret maatregelen (no regret is engels voor geen spijt).

Volledig elektrisch
Een volledig elektrisch alternatief voor aardgas vraagt veel aanpassingen. Zowel in woningen, als op straat en onder de grond. De totale investeringskosten zijn hoog, zowel voor woningeigenaren in Westdorp als voor de gemeente. Daarom besluit de gemeente dat de wijk Westdorp voorlopig niet aardgasvrij te maken.

No-regret (geen spijt) maatregelen
Ondanks dat de wijk Westdorp nog niet aardgasvrij wordt, zijn er wel zogenaamde no-regret maatregelen die de bewoners van de wijk in hun woningen toe kunnen passen. No-regret maatregelen zijn altijd goed om te doen en betalen zichzelf terug in een lagere energierekening en hoger comfort. Denk hierbij aan het verder isoleren van woningen. De gemeente ondersteunt inwoners hierbij met subsidies en hulp van het Energieloket Salland.

Warmtevisie
Wethouder Frank Niens licht het vervolg toe: ‘We staan als gemeente voor de opgave om in 2050 alle gebouwen aardgasvrij te maken. We maken nu een Warmtevisie waarin we onderzoeken hoe we deze opgave het best aan kunnen pakken en wat inwoners belangrijk vinden. De Warmtevisie is gereed in 2021 en laat onder meer zien welke wijken het meest kansrijk zijn om te beginnen met verduurzamen en welke alternatieven voor aardgas daar het meest voor de hand liggen. Het onderzoek dat in de wijk Westdorp heeft plaatsgevonden heeft ons waardevolle informatie voor de Warmtevisie gegeven.”

Meer informatie
Het volledige onderzoeksrapport vindt u op www.raalte.nl/westdorp.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.