Ruim twintig geïnteresseerden waren zaterdag op de aftrap voor een ecologische wijk in Raalte afgekomen. Die aftrap bestond uit een excursie naar de ecowijk Olstergaard in Olst. Daar werd kennis en kunde opgehaald over het inrichten van een biobased huis in een wijk op basis van gezond en praktisch ecologisch denken. Er werd ook vastberadenheid gedeeld: Gemeente Raalte moet ook zo’n wijk krijgen.
Het plan voor een ecologische wijk in Raalte ontstond bij de doorstart van Raalte op Groen. Dat was een groene werkgroep voor Raalte 900 jaar, maar is nu een stichting met als doel Raalte te vergroenen. De ecologische wijk is daarin een belangrijk speerpunt.
De excursie naar de Olstergaard was bedoeld om eerste inzichten op te halen, maar vooral ook om geïnteresseerden voor een dergelijke wijk in Raalte bij elkaar te krijgen. Kartrekkers Herman Harms, Jaap Starkenburg en Harrie Kiekebosch constateren dat beide doelen gehaald zijn.
De excursie door de wijk leerde onder meer dat je vooraf heel goede afspraken moet maken met toekomstige bewoners. In Olst-Wijhe zijn de spelregels zelfs vastgelegd in koop- en huurcontracten. Zo worden geen schuttingen gezet, is vastgelegd welke struiken en bomen wel en niet mogen en is voor de bouw vooraf bepaald dat het duurzaam moet.
Dat veronderstelt goed vooroverleg met gemeente en woningcorporatie, maar dat vereist ook een voortdurend bewonersoverleg.
Je gaat dus enerzijds beperkingen aan, maar het levert ook voordelen op. Auto, wasmachine, vriezer en gereedschap delen is enorm veel goedkoper. Dat je veel samen met regelen levert nieuwe vriendschappen op. Samen het openbaar groen voor je rekening nemen, scheelt de gemeente veel geld.
Noaberschap viert er hoogtij. Iemand kon zonder hulp van de thuiszorg prima revalideren omdat de buurt al snel een hulptroepen-schema opgezet had.
De kartrekkers hebben hun werkgroep ‘Moi, Buur(t) op groen’ genoemd. Die naam dekt precies wat je in de Olstergaard ervaart. Je groet elkaar op z’n Sallands in een groene buurt.
Sommige aanwezigen wilden zo wel een kavel in een dergelijke wijk kopen of huren. Bijna iedereen wil op de een of andere manier meehelpen een dergelijke wijk in Raalte te realiseren.
Mocht jij ook interesse hebben een ecologische wijk in Raalte te helpen realiseren – al dan niet met als doel daar zelf te gaan wonen – stuur dan gerust een mail naar raalteopgroen@gmail.com
Starkenburg: “Volgende stap is dat we maar eens bij de gemeente aankloppen. Interesse vanuit de bevolking is er, dus dan zijn er vast ook wel openingen om een en ander politiek van de grond te krijgen.