Wereldwinkel Heino viert 30-jarig jubileum

De Wereldwinkel Heino bestaat al weer 30 jaar. Op 18 juni wordt dit gevierd met een modeshow, waar je hartelijk welkom bent.

Interessant? Deel het artikel

Wereldwinkel Heino: Rita Kolk Henny Siebert en Anneke Kanis
Wereldwinkel Heino: Rita Kolk Henny Siebert en Anneke Kanis

Al lang voordat fairtrade trending werd, opende Wereldwinkel Heino haar deuren. Eerst in de kelder van een speelgoedwinkel, nu op een A-locatie naast het Dorpshuus. In 30 jaar is er duidelijk veel veranderd, maar de boodschap blijft hetzelfde: “Koop bewust met respect voor mens en milieu.”

Het begon ooit allemaal met een adventsactie van actiegroep Solidaridad. Zij brachten dertig jaar geleden de ‘eerlijke koffie’ onder de aandacht. “De koffie was precies hetzelfde, maar ze probeerden de boeren eerlijker te betalen”, zo vertelt medeoprichter Anneke Kanis. “Net als elke advent vormden wij een klein werkgroepje en maakten we reclame voor de koffie. Toen de actie voorbij was, voelde het raar. Mensen hadden kennisgemaakt met de koffie, maar die was nergens meer te koop.” De groep besloot de koffie daarom bij verschillende winkels aan te bieden. “Al snel riep burgemeester Ton van den Berg ons bij hem. Hij wilde budget vrijmaken voor ons project om de actie echt fundamenteel te laten worden. Geen momentopname, maar zorgen dat de boeren echt op ons konden rekenen.”

Apartelingen

Dertig jaar later bestaat Wereldwinkel Heino nog altijd. De missie bleef hetzelfde, al werd het assortiment flink uitgebreid. Bestuursleden Henny Siebert en Rita Kolk genieten elke dag van hun vrijwilligerswerk in de winkel. “We voeren zoveel mooie, waardevolle gesprekken. Je koopt in onze winkel een cadeau, maar eigenlijk koop je het verhaal: waar en onder welke omstandigheden is het product gemaakt?” Het is prachtig om op die manier bewustwording te creëren.” Dat was 30 jaar geleden wel anders, zo vertelt Anneke. “We werden gezien als een stelletje apartelingen met geitenwollen sokken. De laatste jaren zien we dat echt veranderen, mensen zijn zich veel bewuster van de wereld om hen heen. Vooral jongeren.” Henny knikt: “Wij verkochten altijd best veel fairtrade levensmiddelen, maar tegenwoordig liggen die gewoon in de supermarkt. Dat is fantastisch, want het gaat er niet om dat wíj het verkopen, maar dat het überhaupt verkocht wordt. Het doel is om onszelf overbodig te maken.”

Eerlijke wereld

Er zijn dus al mooie stappen gemaakt, maar de missie is nog lang niet klaar. “Het moet nog altijd een stuk eerlijker in deze wereld”, zo is voor alle drie duidelijk. En dat willen ze Heinoërs ook graag meegeven: “Alle bananen groeien aan dezelfde boom, alleen bij fairtrade krijgen mensen een eerlijk loon. En geloof ons: met die gedachte eet je een stuk fijner. Voor de meeste mensen ligt dat echter nog niet voor de hand, zij denken hier niet over na en kiezen voor goedkoop.” Het team van Wereldwinkel Heino probeert dit elke dag een beetje te veranderen. Om die missie ook de komende jaren voort te kunnen zetten, hoopt de Wereldwinkel op nieuwe vrijwilligers. Rita: “We hebben een ontzettend leuke club mensen, maar nieuwe aanwas is zeer welkom. De Wereldwinkel is toekomstbestendig, maar daarvoor hebben we wel mensen nodig die het verhaal willen doorvertellen.”

Feest!

Om het 30-jarige jubileum te vieren, organiseert Wereldwinkel Heino samen met Sari-Dalfsen een modeshow met fairtrade kleding op zaterdag 18 juni, deze begint om 11.15 en 13.00 uur. Ook is er een kleurplaat op te halen bij Albert Heijn, Boni, de huisarts, het Dorpshuus, de bibliotheek, de Smulbaai en de Wereldwinkel. Tot 10 juni kan deze ingeleverd worden bij de Wereldwinkel. Burgemeester Martijn Dadema maakt de winnaar bekend tijdens het gezellige jubileumfeest. Er is ook muziek van de Djembégroep.

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.