Welke Sallandse gemeente krijgt als eerste een Levend Dorp?

Interessant? Deel het artikel

Tekening Levend Huis *Peter van der Grijn

Huizen gemaakt van bomen en ander levend plantmateriaal, waarbij de vormgeving en functionaliteit volledig aan te passen is? Als het aan Bob en Cathelijn ligt wordt er zelfs en compleet Levend Dorp uit de grond gestampt. Wij zijn benieuwd; welke Sallandse gemeente durft het aan? Welke Sallandse gemeente krijgt als eerste een Levend Dorp? We spraken hierover met Bob Radstake en Cathelijn Radstake-Blankevoort van The Greenman Project uit Dalfsen.

Headerafbeelding door: Peter van der Grijn

Wat is Levend bouwen?

Bij het levend bouwen van huizen wordt gebruik gemaakt van de techniek van het verticaal tuinieren. Natuurlijk afbreekbare en als blokken stapelbare bloembakken worden verticaal gestapeld en aangeplant met jonge boompjes. Deze boompjes vergroeien met elkaar (arborsculpture) en vormen na het vergroeien de constructie van het huis. Hierdoor wordt als het ware een grote holle boom gegroeid, waarin deuren en ramen zitten.

Dit is een casco bouwvorm waarbij de vormgeving en functionaliteit van de huizen volledig aan te passen is aan de wensen van de bewoners. Door gebruik te maken van moderne technieken kun je een huis binnen een aantal maanden realiseren. Gedurende de jaren daarna groeien de huizen sterker, mooier en groter. De buitenkant van de huizen biedt ruimte voor vogels en andere boombewoners. Het Levend bouwen is de ideale combinatie tussen modern woongemak en natuurvriendelijk leven.

Wat is Het Levend Dorp?

Het levende dorp groeit door de activiteit en energie die gestopt wordt in het vormgeven van de omgeving naar de behoefte in samenwerking met het geheel. Zo worden de huizen van de initiatiefnemers verwarmd door efficiënte houtgestookte kachels, gebruiken ze off-grid zonne-energiesystemen voor de stroom die uit de stopcontacten komt, groeit er voedsel en medicijn rond de huizen en komt water uit de grond direct rond de huizen.

Het levende dorp is zowel de visie van de gemeenschap als de manier waarop die vormgegeven wordt in samenhang met de bewoners en de natuur. Een organisch geheel van levende huizen, werkplaatsen en gezamenlijke ruimten, in de vorm van gevlochten bomen, eetbaar landschap, natuurlijke poelen en bloeiende aardwallen.

Het dorp krijgt een natuurlijke, organische en sprookjesachtige uitstraling, de vormgeving is in samenwerking met kunstenaars en architecten. Door een samenspel van elementen uit oude architectuur, geometrie en kunst, verweven met de ecologische bouwstijlen, ontstaat er een inspirerende en vernieuwende beeldtaal.

Voordelen voor gemeenten

Voor gemeenten die duurzaamheidsdoelen hebben gesteld, te kampen hebben met leegloop en extra toerisme wil aantrekken, is dit een project dat binnen een enkele jaren zichtbare verandering geeft. Voor gemeenten biedt het Levend Dorp tal van voordelen, denk hierbij aan: toestroom naar het platteland, landelijke en internationale publiciteit, nieuwe natuur of grotere biodiversiteit.

Toestroom naar het platteland

Waar een levend dorp groeit, groeit ook het bevolkingsaantal in het buitengebied. Het inspireert mensen tot een kleinere ecologische voetafdruk.

Landelijke en internationale publiciteit

Dit is een wereldwijd uniek project, dit heeft enorme aantrekkingskracht op (sociale) media. Nu al genereert het Levend bouwen regelmatig regionale en landelijke publiciteit.

Nieuwe vorm van duurzame landbouw- en plattelandsontwikkeling

Het idee is om met behulp van voedselbossen en permacultuur in en rondom het dorp een natuurlijk en eetbaar landschap aan te leggen. Hiermee voorziet het dorp grotendeels in zijn eigen voedselbehoefte en wordt het meer zelfvoorzienendheid.

Nieuwe natuur en grotere biodiversiteit

In het kader van het rentmeesterschap kun je nieuwe natuur aanleggen in de vorm van voedselbossen, permacultuur tuinen, bloemenweides, vennen en waterwegen. De mensen die wonen en werken in Het Levende Dorp onderhouden deze. Hier kunnen ze producten en activiteiten genereren, die toerisme, lokale economie en veerkracht vergroten.

De participatie samenleving, van binnenuit vorm gegeven

Door de inzet van de gemeenschap, wordt het dorp vormgegeven en gebouwd. Kennis, kunde en middelen worden voor elkaar beschikbaar gesteld. Er is sociale samenhang omdat kinderopvang, scholing en ouderen zorg plaats vind in de gemeenschap zelf, zo is er voor jong en oud altijd een plek te vervullen.

Hoe kan een gemeente Het Levend Dorp realiseren?

Om Het Levend Dorp te kunnen realiseren is het volgende nodig:

Land

Om het dorp te beginnen is The Greenman Project op zoek naar een stuk landbouw- en/of weidegrond van 5 tot 100 Ha. Het dorp zien zij voor zich op een stuk van 100 Hectare voor 100 wooneenheden. Het liefst beginnen ze op een kleiner stuk, waarbij uitbreiding eventueel later mogelijk is.

De voorkeur gaat uit naar een gangbaar gras- of akkerland, zodat ze geen bestaande natuurlijke kringloopprocessen verstoren, zoals dat in natuurlijke landschappen of bossen het geval zou zijn. Op deze grond kun je herstelbare landbouw toepassen waarbij je nieuwe bewoonbare natuur creëert.

Ja’s

Voor deze nieuwe samenleving heeft The Greenman Project ja’s nodig van instanties , organisaties en mensen die het voor het zeggen hebben in ons huidige systeem. Dit zijn ja’s die gaan over de bereidheid tot meedenken en meewerken, het beschikbaar stellen van land en het aanpassen van regelgeving. Op deze manier kan de overheid een faciliterende en dienstbare rol innemen, en stelt ze de burger in staat om zijn of haar eigen leven en omgeving vorm te geven.

Donaties

The Greenman Project wil in contact komen met donateurs met visie, durf en vertrouwen in hun ideeën. Voor de aanschaf van land, willen zij in contact komen met mensen en instanties die beschikking hebben over deze financiën. Heeft u geld en wilt u dit graag investeren in een groen project, of wilt u graag uw geld groen-wassen? Dit is een potentieel toonaangevend project dat qua duurzaamheid hoge ogen gooit.

Voorbeelden van aangepaste wetgeving

Experimentenwet Tilburg

In Tilburg is er een Experimentenwet aangenomen. Deze maakt het mogelijk om experimentele voorstellen doorgang te geven, ook in geval van regelgeving die zowel beleidsmakers als maatschappelijk ondernemers onnodig belemmert. Dit is een wet die ook door andere gemeenten aangenomen kan worden om dit plan doorgang te geven.

Bestemmingsplan wijziging

In Mildam heeft gemeente Heerenveen een bestemmingsplan doorgevoerd met de naam: ‘Kathedraal in aanbouw’. Inhoudelijk is het zo opgesteld dat het mogelijk is om altijd te blijven bouwen aan de Kathedraal. Een dergelijk aanpassing van het bestemmingsplan toegespitst op Het Levende Dorp, maakt een ‘dorp in aanbouw’ mogelijk.


Afbeelding door: Merlin Kater

Over The Greenman Project

The Greenman Project is een groene projectorganisatie, zij vergroenen de wereld met Levend Bouwen, Artistic Landscaping; het bouwen met levende bomen. Zij pionieren en vervullen een brugfunctie naar een groene, duurzame en sociale samenleving. Zij streven naar vernieuwing en zo hebben ze het project Het Levende Dorp opgezet.

The Greenman Project staat midden in de maatschappij, waarin ze een steeds groter wordende doelgroep inspireren tot een andere vorm van samen leven en samen werken. Zij doen het anders, ze werken op basis van vertrouwen, inspiratie, samenwerking en dragen de projecten met iedereen die meedoet. The Greenman Project initieert en sámen zorgen ze voor de uitvoering in een ontspannen werksfeer.

Zij ontwerpen levende bouwwerken en kunstwerken, zoals schuttingen, speel aanleidingen en huizen. Ze leggen buurtmoestuinen aan en planten voedselbossen.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden