We zitten nog even in een periode dat je wat minder in de supermarkt wil zijn, dus is het wel handig te weten hoe je groente en fruit het best bewaart. Bedenk ook dat wat je nu leert, dat je dat straks vast kunt houden.
Koop je bijvoorbeeld aardbeien of sla, dan is het goed te weten dat je die vrij snel moet oppeuzelen. Dat betekent iets voor jouw menu. Maar zijn de bloemkolen of de pompoen in de reclame, sla dan vooral je slag, want die kun je over een week of twee ook nog wel in je menu verwerken.
Hoe lang bewaren?
Bladgroenten moeten de volgende dag wel opgegeten worden.
Sperziebonen, wortelen en broccoli moet je binnen vijf dagen serveren.
Aubergines, courgettes, paprika’s en winterwortels wil je binnen een week op hebben.
Witlof en bloemkool wel anderhalve week mee.
Tomaten blijven ook wel twee weken goed.
Daarbij is het belangrijk hoe je ze bewaart. Want een tomaat in de koelkast is dan juist weer niet de bedoeling.
Vuistregel is dat alles wat hier in de open grond groeit, kun je het langst in de koelkast goed houden. Maar tomaat en paprika juist weer niet. Die hebben het liever iets warmer. Rijp fruit moet je afzonderlijk van niet rijp fruit bewaren. Als er een rot plekje opzit, snij die er dan uit en eet de rest nog lekker op!
En als je wat verse groente overhoudt, kun je die goed in een vochtige doek wikkelen en een dagje (niet langer) in de koelkast bewaren.
Brood
Bewaar brood nooit in de koekast. Daar kan de gist niet tegen. In een papieren zak op kamertemperatuur is prima, dan blijft die een paar dagen goed. Je kunt een boterham heel goed vers maken door hem even in de over te leggen. Dat kan één keer, zo zit gist nu eenmaal in elkaar.