Weer kwispelbelasting in Olst- Wijhe

Interessant? Deel het artikel

hans van zwolle herxen kiek an

En daar is ie weer in beeld: de hondenbelasting!

Hans van Zwolle

In de zoektocht van de gemeente Olst-Wijhe naar extra inkomsten wordt overwogen om de hondenbelasting weer in te voeren. Dat de gemeenteraad op zoek moet naar extra geld is een gevolg van de laksheid in Den Haag dat in gebreke blijft overgehevelde taken naar de gemeente te financieren, de zogenaamde opschalingskorting. Dus ik houd de gemeenteraad van Olst-Wijhe er niet verantwoordelijk voor een eventuele herinvoering van hondenbelasting te overwegen, maar snap daar niks van.

De eerste hondenbelasting dateert uit 1446. Het doel was geld in te zamelen voor de armen. Daar zijn gegevens over terug te vinden in de archieven van de gemeenten Goes, Utrecht en Amsterdam. De bedoeling was om de voedselschaarste tegen te gaan. Honden eten immers ook en toen aten ze ook vooral wat de mensen ook aten. Later werd het een algemene belasting voor gemeenten om hun inkomsten te verhogen.

De gemeente is overigens niet verplicht de inkomsten van de hondenbelasting te besteden aan de armen of aan het opruimen van hondenpoep. Het heffen van de hondenbelasting is al vaak aangevochten tot aan het Europese gerechtshof toe. In 2018 heeft de rechtbank nogmaals vastgesteld dat een gemeente deze inkomsten vrij mag besteden en tegelijk van de hondenbezitters mag eisen de uitwerpselen op te ruimen. In deze zaak werden ook uitspraken aangehaald van voormalig minister Plasterk van Binnenlandse Zaken, die zei dat hij ‘het moeilijk te verklaren vindt dat we de hondenbelasting nog steeds hebben’ en dat volgens hem het hondenpoepprobleem op zijn retour is.

Wat ik onrechtvaardig vind, is dat wij burgers voor de laksheid van de rijksoverheid moeten bloeden. Nog oneerlijker wordt het als dit wordt afgewenteld op een selectief aantal burgers namelijk de hondenbezitters. Waarom alleen hondenbezitters? Een gemeente mag alleen belastingen heffen die zijn opgenomen in de wet. Vandaar dat de gemeente wel een hondenbelasting mag opleggen, maar geen katten-, paarden- of huisdierenbelasting. Die wet over hondenbelasting is gewoon een heel oude en achterhaalde wet. Die moet maar eens geschrapt net als die vermaledijde opschalingskorting.

Ik verwacht van de gemeenteraad Olst-Wijhe dat ze zich door de rijksoverheid niet laat misbruiken om weer gebruik te gaan maken van een oude achterhaalde wet uit de middeleeuwen.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *