Weer bezoekers uit Canada bij de gedenksteen voor gevallen Canadezen in Heino

Interessant? Deel het artikel

Canadezen gedenksteen

Op de Bevrijdingsdag van Heino op 12 april 1945 werd een Canadese tank, die verder ging in de opmars naar Zwolle, geraakt door een door een achtergebleven Duitser afgevuurde pantservuist. De gevolgen waren verschrikkelijk: vier inzittenden werden op slag gedood en een vijfde raakte zwaargewond.

Familie Jonkman

De zwaargewonde militair, Blair Cameron, wist via een greppel naar het huis van de familie Jonkman aan de Zwolseweg te kruipen. Anna Jonkman ving hem op en verzorgde zijn slagaderlijke bloeding, zodat hij overleefde en later door de Canadese geneeskundige troepen werd opgehaald.

Flip Jonkman

Toen dit incident plaatsvond was de vooral in muziek- en fietskringen bekende Heinoër Flip Jonkman nog niet geboren, maar toen hij er later van zijn ouders over hoorde, raakte hij erg geïnteresseerd en ging samen met Rein Meindersma (†) op zoek naar de achtergronden van de slachtoffers. Zij wisten contact te leggen met de families van de omgekomenen en ook met de overlevende Blair Cameron. Deze kwam in 1996 samen met zijn vrouw naar Heino en bezocht toen met Flip en Rein belangwekkende plekken in en rond Heino.

Gedenksteen

Dit bezoek was voor Flip aanleiding het initiatief te nemen voor de oprichting van een gedenksteen. Niet eenvoudig in ons gereglementeerde landje. Iedereen die Flip kent weet dat wat hij in zijn kop heeft zitten niet in zijn kont heeft. Als een pitbull is hij 22 jaar bezig geweest om het monumentje gerealiseerd te krijgen, waar hij in maart 2020 slaagde. Maar toen kwam corona…. De bedoeling was dit monument op de bevrijdingsdag van Heino, 12 april te onthullen. Dat moest toen uitgesteld worden naar 5 mei en nog een keer naar 12 april 2021, toen het ook nog niet lukte.

Onthulling

Uiteindelijk vond de onthulling plaats op 11 november 2021, de dag van de dodenherdenking binnen het Brits Gemenebest. De plechtigheid werd uitgevoerd door de ambassadeur van Canada, mevrouw Lisa Helfand en de burgemeester van Raalte, de heer Martijn Dadema. Klik hier voor het prachtige videoverslag dat video-club ZoomOut  hiervan maakte. Op deze dag waren er nog steeds beperkende reisregels, maar toch slaagden zeven nakomelingen van Herbert Syvret en Blair Cameron aanwezig te zijn.

(tekst loopt door onder de foto)

Families Syvret en Cameron 11 november 2021 

Kort voor de onthulling van het monument kwamen Kara Syvret met haar man Daniel al naar Heino om de gedenksteen te bekijken.

(tekst loopt door onder de foto)

 

En weer vier bezoekers

Vorige week kwam een dochter van Blair Cameron, Heather met haar man Anthony, haar dochter Emily en echtgenoot Eric naar Heino. Met hen uiteraard de gedenksteen bezocht en een mooie toer rond Heino gemaakt, langs Den Alerdinck, Het Nijenhuis en het huis langs de wetering waar Flip’s moeder Anna geboren werd.

Na een heerlijke lunch bij het Dorpshuus zijn zij met Flip meegegaan naar een zorgcentrum in Meppel, waar Flip De Stuwzangers ging dirigeren.

De volgende dag zijn zij naar het Ereveld in Holten geweest, waar de omgekomen Canadezen begraven liggen. Ook hier waren ze diep onder de indruk van de zorg en het respect hier voor onze gezamenlijke geschiedenis.

(tekst loopt door onder de foto)

 

De Treurbeuke

Natuurlijk hebben we ze ook even meegenomen naar de Treurbeuke in de Hof van Rakhorst. Deze boom is genomineerd voor Mooiste Boom van Nederland en staat op dit moment op de eerste plaats. Zonder steekpenningen te geven hebben wij onze Canadese vrienden ook laten stemmen.

Als je ook nog wil stemmen om deze prachtige boom bovenaan te houden, klik dan hier.

(tekst loopt door onder de foto)

Afscheid

Het is altijd weer moeilijk afscheid nemen van vrienden die je niet zo snel weer zult zien. Het is ontroerend te zien wat het deze mensen doet om in Heino rond te kijken, een plaats die cruciaal was voor het verloop van hun leven. Zoals Heather zei “Als mijn vader dit niet had overleefd was ik er niet geweest en dus ook mijn kinderen en kleinkinderen niet.”

Flip Jonkman mag enorm trots zijn op het monument dat hij tot stand gebracht heeft, dat zoveel troost en een gevoel van saamhorigheid teweeg brengt aan beide zijden van de grote plas.

Een beetje treurig, maar ook erg tevreden namen wij afscheid van deze Canadese vrienden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Ook interessant

Bevrijdingsdag Heino

Lees verder »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.