Week zonder vlees, leven zonder vlees (+ recept)

Columnist Marjolijn Eillebrecht levert ook een recept aan voor de 'Week zonder Vlees.' en de naam is Dhal!

Interessant? Deel het artikel

Marjolijn Eillebrecht 230210 vegetarische schotel

Het gesprek kwam op vegetarisme. “Dat hou je niet vol”  zei een vriendin, “zeker niet als je zware lichamelijke arbeid moet verrichten”. Fact-check: klopt dat wat ze zei? Gedeeltelijk wel. In vlees zitten veel eiwitten, aminozuren en vitamines maar die zijn goed aan te vullen met vooral peulvruchten, tofu, tempé en iedere dag een handje noten, pinda’s en pitten. En de vegetarische slager is ook niet gek want die stopt in zijn vleesvervangers ook gewoon soja.

Variatie is het devies.

Dat de combinatie zware arbeid en vegetarisme ook wel lukt weten ze in India al eeuwen. Een kwart tot een derde van de bevolking eet geen vlees uit geloofsovertuiging waarbij bijvoorbeeld boeddhisme en hindoeïsme prediken dat mensen andere dieren geen pijn mogen doen.

Ook in westerse landen is het eten van geen vlees en vis in opmars. Publicaties over de slechte invloed van bewerkt of rood vlees op ons lichaam, kleine deeltjes plastic die in ons lichaam nestelen, daar binnen gekomen vanuit de vissen of koeien die we eten (want plastic zit ook in veevoer!) en de positieve effecten van vegetarisch of vegan eten bereiken steeds meer mensen. Maar daarover een andere keer.

Voor degene die het land gaan bewerken, huizen bouwen of gewoon flink in de tuin aan het werk willen volgt hieronder een zeer energierijk en smakelijk recept. Serveer er gebakken tofu bij en je hebt een uitgelezen maal waarin alles zit wat je nodig hebt. Power food!

Dagelijkse Dhal (voor 6 personen)

Ingrediënten: liefst alles biologisch

  • 2 eetlepels kokosolie (of zonnebloem)
  • 1 ui, gepeld en fijn gesneden
  • 2 tenen knoflook, fijn gesneden1 eetlepel gember, zeer fijn gesneden
  • 1 eetlepel currypoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel komijn
  • ¼ tot ½ theelepel chilipoeder (of ½ verse rode peper)
  • 3 licht kruimige aardappels in blokjes van 1 cm
  • 2 wortels, in blokjes van 1 cm
  • 200 gram rode of gele linzen
  • 1 liter groentebouillon (van verse groenten of poeder)
  • Zeezout
  • 3 rijpe tomaten, in blokjes
  • Fijngesneden koriander (optioneel)
  • Handje geroosterde en gehakte hazelnoten (optioneel)

Bereiding:

Verwarm de olie in een pan met dikke bodem en voeg als de olie warm is de ui en knoflook toe met de specerijen. Bak dit mengsel zachtjes ongeveer 10 minuten totdat de uien zacht en glanzend zijn. Af en toe roeren en dan de aardappels en wortels toevoegen en 5 minuten zachtjes meebakken. Blijf af en toe roeren.

Voeg dan de linzen, de bouillon en wat zout toe en laat ongeveer 30 minuten sudderen. Af en toe even kijken of er genoeg vocht in de pan zit zodat de dhal niet aanbrand en roeren natuurlijk. Doe er de laatste vijf minuten de tomaten bij.

Schep de Dhal in een mooie kom en strooi er eventueel koriander en hazelnoten over.

Met een naanbroodje uit de oven geserveerd met een lepel mangochutney wordt het helemaal een feestje

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden