Het gesprek kwam op vegetarisme. “Dat hou je niet vol” zei een vriendin, “zeker niet als je zware lichamelijke arbeid moet verrichten”. Fact-check: klopt dat wat ze zei? Gedeeltelijk wel. In vlees zitten veel eiwitten, aminozuren en vitamines maar die zijn goed aan te vullen met vooral peulvruchten, tofu, tempé en iedere dag een handje noten, pinda’s en pitten. En de vegetarische slager is ook niet gek want die stopt in zijn vleesvervangers ook gewoon soja.
Variatie is het devies.
Dat de combinatie zware arbeid en vegetarisme ook wel lukt weten ze in India al eeuwen. Een kwart tot een derde van de bevolking eet geen vlees uit geloofsovertuiging waarbij bijvoorbeeld boeddhisme en hindoeïsme prediken dat mensen andere dieren geen pijn mogen doen.
Ook in westerse landen is het eten van geen vlees en vis in opmars. Publicaties over de slechte invloed van bewerkt of rood vlees op ons lichaam, kleine deeltjes plastic die in ons lichaam nestelen, daar binnen gekomen vanuit de vissen of koeien die we eten (want plastic zit ook in veevoer!) en de positieve effecten van vegetarisch of vegan eten bereiken steeds meer mensen. Maar daarover een andere keer.
Voor degene die het land gaan bewerken, huizen bouwen of gewoon flink in de tuin aan het werk willen volgt hieronder een zeer energierijk en smakelijk recept. Serveer er gebakken tofu bij en je hebt een uitgelezen maal waarin alles zit wat je nodig hebt. Power food!
Dagelijkse Dhal (voor 6 personen)
Ingrediënten: liefst alles biologisch
- 2 eetlepels kokosolie (of zonnebloem)
- 1 ui, gepeld en fijn gesneden
- 2 tenen knoflook, fijn gesneden1 eetlepel gember, zeer fijn gesneden
- 1 eetlepel currypoeder
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel komijn
- ¼ tot ½ theelepel chilipoeder (of ½ verse rode peper)
- 3 licht kruimige aardappels in blokjes van 1 cm
- 2 wortels, in blokjes van 1 cm
- 200 gram rode of gele linzen
- 1 liter groentebouillon (van verse groenten of poeder)
- Zeezout
- 3 rijpe tomaten, in blokjes
- Fijngesneden koriander (optioneel)
- Handje geroosterde en gehakte hazelnoten (optioneel)
Bereiding:
Verwarm de olie in een pan met dikke bodem en voeg als de olie warm is de ui en knoflook toe met de specerijen. Bak dit mengsel zachtjes ongeveer 10 minuten totdat de uien zacht en glanzend zijn. Af en toe roeren en dan de aardappels en wortels toevoegen en 5 minuten zachtjes meebakken. Blijf af en toe roeren.
Voeg dan de linzen, de bouillon en wat zout toe en laat ongeveer 30 minuten sudderen. Af en toe even kijken of er genoeg vocht in de pan zit zodat de dhal niet aanbrand en roeren natuurlijk. Doe er de laatste vijf minuten de tomaten bij.
Schep de Dhal in een mooie kom en strooi er eventueel koriander en hazelnoten over.
Met een naanbroodje uit de oven geserveerd met een lepel mangochutney wordt het helemaal een feestje