Door Clara Thege
Tijdens de zomer van 2022 hebben we in Europa moeten kampen met de ergste droogte sinds 500 jaar, waarbij 64% van Europa werd getroffen. Een duidelijk teken dat de klimaatverandering steeds meer zichtbaar wordt. Deze droogte heeft aanzienlijke gevolgen op het ecosysteem en de economie.
Van Remmen UV Technology in Boerhaar is partner van HierinSalland. Samen met hen besteden we met enige regelmaat aandacht aan water. Als jij ook een water-onderwerp hebt, horen we het graag: info@hierinsalland.nl
Het waterpeil in de rivieren de Rijn, Donau en Po zijn zo laag dat het verschepen van goederen via die waterwegen bijna niet meer mogelijk is. In de Donau in Servië zijn verschillende gezonken Nazi-schepen uit de Tweede Wereldoorlog tevoorschijn gekomen, met daarbij grote hoeveelheden explosieven en munitie. Deze schepen vormen nu een fysieke bedreiging voor de scheepvaart, de lokale visindustrie en de mensen die in dit gebied wonen.
Het lage waterpeil en dus de langzamere doorstroming van deze rivieren vermindert de hoeveelheid beschikbaar zuurstof in het water, zo erg dat het waterleven letterlijk stikt. De extreme uitdroging van de bodem zorgt ervoor dat deze zijn kwaliteit verliest en gevoeliger wordt voor erosie. Door de droogte houdt de bodem het water ook slechter vast als er regen valt. Het regenwater vloeit af en infiltreert niet door de planten de bodem in.
In Nederland heeft de droogte verschillende gevolgen, bijvoorbeeld de stabiliteit van de dijken, die moeten vochtig blijven om stevig te blijven. Het IJsselmeer wordt gebruikt om zout intrusie (= het landinwaarts binnendringen van zeewater) te voorkomen en de polders nat te houden, maar als het waterpeil te veel zakt werkt dat niet meer.
Door de droogte komt de water- en voedselveiligheid in gevaar. Waterbronnen die worden gebruikt voor drinkwaterproductie en irrigatie drogen op en kunnen niet meer gebruikt worden vanwege de vervuiling. Extra vervuiling door de kleinere waterstromen en door de verminderde werking van ons ecosysteem. Reden tot actie, er moeten oplossingen gevonden worden om de druk op de waterbronnen te verlichten.
Water besparen en behandelen
Waterbesparende maatregelen zoals korter douchen, watervriendelijk wassen en het eten van producten met een kleinere waterfoodprint zijn goede manieren om bij te dragen op persoonlijk niveau. Op agrarisch, industrieel en gemeentelijk niveau ligt de oplossing in waterbehandeling en waterterugwinning omdat deze volumes veel groter zijn.
Ten eerste kan de kwaliteit van het afvalwater verhoogd worden door het te behandelen, hierdoor zullen de ecosystemen en waterbronnen verbeteren. Als wij ervoor zorgen dat het water dat wij teruggeven aan de natuur net zo schoon of schoner is dan toen wij het van de natuur gebruikten, zal dit een heel positief effect hebben op onze waterbronnen
Ten tweede is het gemeentelijke afvalwater een onbenutte waterbron die geüpcycled kan worden. Al het afvalwater (geproduceerd door huishoudens en het regenwater) dat in het riool terecht komt, wordt al opgevangen en behandeld door traditionele afvalwater zuivering. Wanneer we dit water nog een beetje extra behandelen, kan dit water hergebruikt worden voor bijvoorbeeld irrigatie of zelfs als drinkwater.
Dit betekent dat het verbeteren en uitbreiden van de traditionele afvalwaterzuiveringsinstallaties met geavanceerde behandelingstechnieken, een belangrijke stap zal zijn in de strijd tegen de huidige en toekomstige waterschaarste. Er zullen heel wat uitdagingen zijn, maar uiteindelijk is het een investering voor onze generatie en de generaties van de toekomst.