Waterschap en Salland Zoemt slaan handen ineen voor behoud en herstel biodiversiteit

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) en stichting Salland Zoemt gaan een samenwerking aan om de biodiversiteit te verbeteren.

Interessant? Deel het artikel

Salland Zoemt 02

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) hecht veel waarde aan het behoud en herstel van biodiversiteit. Daarom start het waterschap deze zomer samen met stichting Salland Zoemt een pilot om de natuur en de biodiversiteit in de bestaande elementen van het waterschap (zoals watergangen, bergingen en natuurvriendelijke oevers) een boost te geven.

Daarbij kijken de organisaties naar de huidige situatie en wat er beter kan om de natuur langs watergangen te versterken.

Nulmeting pakt positief uit

Plantendeskundige Leonieke Kruit voerde in opdracht van Salland Zoemt een nulmeting uit en bracht de huidige situatie in kaart. Dat deed ze in de waterberging achter ’t Natuurlijk Huus in de Raarhoek in Raalte. Leonieke Kruit heeft de begroeiing samen met Jan Overesch van Salland Zoemt en Jan Hendriks van IVN Raalte bekeken en concludeerde dat de natuur het daar goed doet. Vermoedelijk is dat te danken aan de afgraving die gedaan is om een bekken te creëren voor de opvang van veel water. De originele vegetatie kan zich hierdoor in combinatie met het huidige maaibeheer herstellen. De Sallandse vlinderfotograaf Emilio Metting voerde ook een nulmeting uit. Hij trof daarbij een aantal interessante vlindersoorten, zoals Zwartsprietdikkopjes.

Kruiden

De uitkomsten van de eerste gesprekken die beide instanties met elkaar hebben gehad, sluiten aan bij de uitkomsten van de nulmeting. Er werden diverse kruiden aangetroffen waaronder de ratelaar. Deze ‘half-parasiteert’ op grassen, waardoor de ratelaar het wint van het gras en deze laatste niet kan overwoekeren. Daarnaast liet de nulmeting zien dat bepaalde kruiden, zoals Dotterbloemen en de Moeraswespenorchis, juist kunnen groeien vanwege de aanvoer van kwelwater. Dit water stroomt onder de grond en sleept allerlei mineralen mee waardoor het de bodem op een andere manier vruchtbaar maakt.

Vervolg pilot

Hoe de pilot van WDODelta en Salland Zoemt er precies uit gaat zien, wordt werkenderweg bepaald. Het waterschap houdt tijdens het onderhoud aan de watergangen nauw contact met Salland Zoemt om samen te onderzoeken of het ook anders kan. Denk daarbij aan minder of later maaien, extra begroeiing en communicatie richting de omgeving.

Insectensnelweg

De watergangen en retentiegebieden van WDODelta vormen een prachtige ‘snelweg’ zoals Salland Zoemt het noemt, voor insecten in het agrarische landschap. Deze verbinden de diverse ‘stepping stones’ die de stichting al gerealiseerd heeft door middel van aanplant door particulieren in het buitengebied in de driehoek tussen Lemelerveld, Raalte en Heino. Beide organisaties hechten er dan ook waarde aan om de biodiversiteit in deze watergangen te behouden.

Bloggen over biodiversiteit

Salland Zoemt en WDODelta gaan voortaan heel geregeld stukken schrijven over hun gezamenlijke pilot. Deze blogs worden geplaatst op HierinSalland. Samen roepen ze Salland op mee te denken over onderwerpen. Kom maar op met ideeën of vragen. Denk daarbij aan maatregelen in het beheer en onderhoud van sloten, dijken en waterbergingen of de aanleg van natuurvriendelijke oevers en vispassages.

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

1 gedachte over “Waterschap en Salland Zoemt slaan handen ineen voor behoud en herstel biodiversiteit”

  1. Hartstikke mooi initiatief.

    Maar wel kritisch blijven natuurlijk.

    Waarom alweer slechts “een pilot”, “nulmetingen”, “onderzoek”? Alles wat moet veranderen in het beheer door waterschappen is al lang bekend uit eerder onderzoek ( net zoals bij rijks- en provinciale waterstaat als het om wegbermen gaat). Het waterschap moet dat alleen nog even uitschrijven in nieuwe beheermaatregelen (geen beleid of plan svp, gewoon doen) en het tussen de oren van hun uitvoerende medewerkers en aannemers krijgen.

    Volgend jaar trouwens waterschapsverkiezingen. Hopelijk zonder die ondemocratische geborgde zetels voor boeren en andere eenzijdige belangenbehartigers. Bij die verkiezingen kunnen burgers het verschil maken voor biodiversiteit, waterpeil en waterkwaliteit. Tijdig goede aandacht voor die verkiezingen is belangrijk.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.