Waterschap: Droogte houdt aan: welkome regen is nog geen zegen

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) ziet dat het droogteprobleem niet opgelost wordt door een beetje regen.

Interessant? Deel het artikel

wdod 230702 droogte sloot

De neerslag van de afgelopen dagen geeft weliswaar enige verlichting, maar echt zoden aan de dijk zet het (letterlijk) nog niet. We blijven ons inzetten op het maximaal vasthouden van water en het aanvoeren van water waar dat mogelijk is.

Hetzelfde geldt voor het hoger zetten van de waterstanden boven het normale maximale peil voor in de zomer. We zijn alert op mogelijke buien die lokaal tot overlast kunnen zorgen of problemen voor de waterkwaliteit kunnen veroorzaken. Hoewel de verwachting is dat aankomend weekend opnieuw enige neerslag valt, blijft de droogte aanhouden.

Grondwaterstanden verschillen

De grondwaterstanden waren in het voorjaar relatief hoog, wat zorgde voor een goede startpositie. Inmiddels zijn ze sterk gedaald. In het noordelijke deel van ons werkgebied (Drenthe en Noord-Overijssel) staat het grondwater laag voor de tijd van het jaar en blijven ze dalen. In de lage delen, denk aan de IJsseldelta en Salland, zorgde de neerslag voor een geringe stijging van de grondwaterstanden.

Waterbeheer

Over het algemeen geven de regen en de lagere temperaturen een beetje verlichting. Zo neemt de verdamping tijdelijk wat af en spelen agrariërs in op de (wisselvallige) weersomstandigheden met het gebruik van water uit sloten om gewassen te besproeien. De capaciteit om water aan te voeren is  direct afhankelijk van verdamping en de watervraag en schommelt mee met de weersomstandigheden. Momenteel zitten we gemiddeld op ongeveer 70-75 procent van de beschikbare capaciteit om water aan te voeren ons gebied in. Desalniettemin blijven we alert, omdat we op bepaalde locaties nog steeds tegen de grens van onze aanvoercapaciteit aanzitten.

Prima vooruitzichten

Er is licht wisselvallig weer in het vooruitzicht, met vooral donderdag tot en met zaterdag perioden met regen. Voor de langere termijn (eerste week juli) is het aanhoudend wisselvallig weer met kans op neerslag. Volgens de KNMI-verwachting gaat de hoeveelheid neerslag gelijk zijn aan de dagelijkse verdamping. De verwachting is dan ook dat het neerslagtekort de komende twee weken niet verder toeneemt.

 

Volg hier de weblog

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *