Waterontharders een risico voor verzilting van ons oppervlakte water?

Waterontharders werken op zout. Per ontharder ben je wel honderd kilo nodig om hem te laten functioneren. Maar we hebben ze helemaal niet nodig in Salland...

Interessant? Deel het artikel

waterontharder221025

De beschikbaarheid van water voor de drinkwatervoorziening staat onder druk. Daarnaast verslechtert de kwaliteit van de drinkwaterbronnen door vervuiling van landbouw, industrie en huishoudens”, schrijven de drinkwaterbedrijven. “Toekomstige generaties dreigen te worden opgezadeld met een minder zekere levering van betrouwbaar drinkwater.”

Op dezelfde dag vraagt Jan Oostewechel zich af welk effect waterontharders hebben op het oppervlaktewater.

Door Jan Oostewechel

De markt in Nederland voor waterontharders op zoutbasis is booming in woonhuizen. Het commercie haalt hele en halve waarheden erbij om deze apparaten met flitsende verhalen aan de man te brengen. Natuurlijk heeft ontharden enkele voordelen, zoals minder wasmiddelen, minder kalkaanslag op glazen douchewanden, sanitair en waterkokers.

Waar je vroeger incidenteel een ontharder tegenkwam in woningen is dat de laatste jaren een normaal verschijnsel geworden.

Het merendeel van de waterontharders werkt op basis van een harskern en zout. Een gemiddeld gezin is ongeveer 100 kg !!! per jaar nodig om het toestel goed te laten ontharden.

Het drinkwater in Overijssel is over het algemeen van hoge kwaliteit met relatief weinig kalk. De hardheid in water wordt aangeduid in  graden Duits (oDH). De hardheid in Salland ligt rondom de 7,5 graden Duits. Ontharden van dit water is eigenlijk niet nodig. Vanuit het waterleidingbesluit mag je drinkwater ontharden tot 1 mmol per liter of ongeveer 5,5 graden Duits. De meeste ontharders worden veel lager ingesteld dan die 5,5 oDH. Cowboys in de markt stellen het toestel regelmatig in op 0 o DH, terwijl water waar nog voldoende calcium-mineralen in zit gezonder is!

In het buitenland, zoals in de VS, is men bang voor verzilting van het oppervlaktewater, wanneer de ontharders op grote schaal worden geïnstalleerd en gebruikt. Hoe gaat dat in Nederland ? Je hoort en ziet er nergens wat over.

Zijn de rioolwaterzuiveringen of waterschappen voorbereid om het zout uit het rioolwater te halen? En wat zijn de risico’s op termijn? Zijn er extra kosten te verwachten om het zout uit het rioolwater te halen, voordat het in het oppervlaktewater komt?  Hoe staat het ontharden met zout in relatie met de duurzaamheidsladder in Nederland? Allemaal vragen die mij bezig houden en aan het waterschap ga voorleggen.

Bron: Nederlandse zouthandel BV
Bron Aguavibes Belgie


Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

1 gedachte over “Waterontharders een risico voor verzilting van ons oppervlakte water?”

  1. Goed om over de verzilting na te denken. Denk ook aan het gebruik van strooizout. Het 10-jarig gemiddelde is zo’n 90 miljoen kilogram per jaar

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.