Waterberging Aver Heino zou Natura 2000 moeten worden

Interessant? Deel het artikel

aver heino vlinder

De Sallandse Vlinderfotograaf Emilio Metting vindt dat het stukje natuur bij de waterberging van Aver Heino in aanmerking moet komen voor een Natura2000-gebied. Dat zijn gebieden waar de natuur bijzonder is en bewaakt moet worden. Al die gebieden bij elkaar vormen een soort van ecologisch verkeersnetwerk voor natuur in Nederland en Europa. Zo’n netwerk wil Salland Zoemt ook creëren in haar werkgebied.

Door Vlinderfotograaf Emilio

Ook dit vlinderseizoen laat Waterberging Aver Heino zich kleurrijk op de kaart zetten. Niet alleen door de exuberante en gevarieerde vegetatie, maar ook zeker door de talloze vlinders die dat gebied al generaties lang bevolken. Tijdens elk bezoek aan de waterberging kijk ik mijn ogen uit. Wat een prachtig stukje Salland! En wat een vlinderrijkdom! Het ressorterende beheerplan zou eigenlijk moeten beginnen met de tekst: koester dit unieke natuurgebied.

Het aantreffen van een Lieveling, Zilverstreep en meerdere Bruine Daguilen op dat vlindertraject, zijn waarnemingen die het meeste indruk op mij hebben gemaakt. Ook was ik enorm verheugd toen ik daar op 24 juli een Landkaartje in zomervorm spotte aan de oeverrand.
Tevens waren de Icarusblauwtjes, Dagpauwogen en Atalanta’s weer ruim vertegenwoordigd, terwijl het aantal Citroenvlinders enorm tegenviel.

Op de foto staan van links naar rechts een Icarusblauwtje vrouwtje, Citroenvlinder, Bruine Daguil, Gamma-Uil, Icarusblauwtje mannetje, Landkaartje, Dagpauwogen en Stro-Uiltje.

Ik ben van mening dat dit schitterende natuurgebied in aanmerking zou moeten komen voor een aanwijzing als Natura2000-gebied. Door uiterst zorgvuldig en adequaat, doch bescheiden beheer toe te passen, help je mee een klimaatbestendige, effectief water regulerende biodiversiteitszone te creëren.

De Sallandse Vlinderfotograaf maakt deze rubriek voor Stichting Salland Zoemt

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.