‘Bayer is op zoek naar alternatieven voor glyfosaat’ was begin augustus een hoopvol bericht in de Salland Zoemt-app waar natuurliefhebbers delen wat er in de natuur aan de hand is. De appgroep ging de maand úit met een post over een uitzending van Zembla waarin het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen (Ctgb) zelf ook zegt dat ze broddelwerk leverden bij het nog eens weer tien jaar goedkeuren van het landbouwgif glyfosaat dat ons zenuwstelsel aantast en dus de kans vergroot dat boeren parkinson krijgen.
Dat eerste hoopvolle bericht, dat Bayer zoekt naar alternatieven, werd niet met gejubel ontvangen overigens. Als Bayer naar alternatieven zoekt is dat vast niet om boeren minder gif te laten spuiten. In de appgroep werd het vermoeden gedeeld dat het meer een actie is om wet- en regelgeving te ontduiken. Intussen betaalt het bedrijf zich scheel aan afkoopsommen voor gedupeerden om rechtszaken te voorkomen.
Dat is dan dus helemaal geen leuke maand voor de appgroep ‘wat is er in de natuur’. Ook al niet omdat op de valreep van augustus onze boer-zoekt-vrouw-minister van landbouw met het plan komt dat boeren gif mogen gaan gebruiken om de weelderige bloemenrand om hun akkers te bewerken. Dat je dus een biodiverse akkerrand verplicht om insecten tenminste nog een beetje kans te geven op een met pesticiden vergeven platteland, dat je dat dan vervolgens mag vergiftigen.
Toen heeft eentje van de appgroep er maar eens een pittige opinie over geschreven. Hoe zou het nou toch komen dat er nog nooit zo weinig vlinders geteld zijn…
Hoe zou dat nou komen. Zouden ze die vraag ook gesteld hebben op het landbouwsymposium van Stöppelhaene? We zijn er bang voor. Het thema was ‘eigen kracht’. Naast boeren was ook de agro-industrie uitgenodigd. Tel daarbij op dat de Sallandse Boer ieder jaar uit de koker van de LTO komt. Op een Agri & Food symposium gaat het dan al gauw over groter en meer.
“We focussen op de eigen kracht van de agrarische ondernemer” stelt de organisatie. Maar dat hoeft toch helemaal niet? Aan de ene kant mis je dan al die Europese subsidies. Aan de andere kant: Wij willen met z’n allen de boer juist zo graag omarmen! Hem een vorstelijk salaris geven. Zodat hij in de natuur en met de natuur zijn werk kan doen. Dat hoeft ie helemaal niet moederziel alleen op eigen kracht. Hij doet het toch ook voor ons en de natuur?
Als Stöppelhaene volgend jaar nu eens een bio-boer Sallandse boer maakt en dat die dan het thema van de landbouwdag mag bepalen. Salland Zoemt denkt graag mee!!!
Zouden ze dat durven? We zijn er bang voor.
Dan zou er wel weer van alles moois te delen zijn in de appgroep ‘wat is er in de natuur’ (waar in augustus overigens ook nog genoeg moois te delen viel. Zie de foto’s.)
Kijk hier de uitzending van Zembla terug.