Aan de Sallandse Eettafel schuiven iedere maand Sallanders van verschillende komaf aan. Het is de bedoeling dat je aan de Sallandse Eettafel mensen van buiten je bubbel leert kennen. Samen eten leidt van zelf tot samen in gesprek gaan. En dat leidt weer tot elkaar leren kennen. Bekend maakt bemind. Daarom.
Nour had gehoord van woensdag gehaktdag, en ook van kliekjesdag.
Daar moest de eettafel wel even op broeden. Niet op ‘kliekjesdag’, maar op ‘woensdag gehaktdag’. Want waar komt dat eigenlijk vandaan?
Kliekjesdag was niet zo moeilijk. Je gooit het eten dat je overhoudt niet weg, maar bewaart het, spaart het op voor kliekjesdag. De meeste Sallanders aan de eettafel doen dat wel. Want eten weg gooien is zonde. Grappig dat iedereen zijn eigen kliekjedag heeft. De een op donderdag omdat dat goed uitkomt met de sportavond van de familie, de ander op maandag omdat je dan de left overs van het weekend op maakt. “Maar we eten op zondag altijd soep en pudding,” zei een derde, “daar houden we niet wat van over. Dus bij ons geen ‘maandag kliekjesdag’.”
‘Woensdag gehaktdag’ lag aan de eettafel wat ingewikkelder. Google was nodig voor het goede antwoord. Woensdag gehaktdag is gewoon een commerciële stunt van de slagersvereniging. Pure marketing. Rund-, varkens- of halfomhalfgehakt, dat was volgens de Sallanders een prijstechnische kwestie. Meestal was het halfomhalf, omdat je dan toch het gevoel had de luxe van rund in huis gehaald te hebben.
Voor moslims is dat trouwens een no go, die eten geen varkensvlees. Een vegetariër aan tafel legde uit dat de vleessector haar marketing al net zo goed voor elkaar heeft als de katholieke kerk. Vrijdag visdag heeft namelijk niks te maken met ‘verboden vlees te eten’ op vrijdag. Het was een goedmakertje aan vissers. Ook hier is Google geraadpleegd. Dat blijkt dus niet te kloppen. Vrijdag is de dag dat Jezus gekruisigd is, daarom vasten katholieken (die streng in de leer zijn) op vrijdag. Ze eten dan geen bloedend vlees.
En ja, dan kun je er op wachten dat de drie glazen melk van Joris Driepinter voorbij komen. Driepinter legde ons uit dat je anders ongezond werd. Een commerciële leugen om de melkplas weggewerkt te krijgen. Overproductie oplossen niet door minder te produceren, maar ons te stimuleren meer te consumeren. Tot op de dag van vandaag wordt ons wijs gemaakt dat we melk moeten gebruiken voor onze eiwitten.
Nour: Ook in de Arabische wereld zijn er specifieke eetgewoonten die verbonden zijn aan dagen van de week en religieuze gelegenheden. Op vrijdag worden vaak traditionele gerechten bereid, zoals couscous in Noord-Afrika en mansaaf in het Midden-Oosten. Tijdens Ramadan zijn dadels, soepen en zoetigheden zoals kataif gebruikelijk bij het verbreken van het vasten. Ook worden er speciale lekkernijen gegeten tijdens feesten zoals Eid al-Fitr, Eid al-Adha en de geboortedag van de profeet. En we eten ook soep. Maar niet zoals jullie maken. Wij gebruiken veel meer kruiden.”
De Sallandse Eettafel zou daarom de volgende keer wel eens in het teken van diverse soepen kunnen staan.
Wil jij ook meedoen aan de Sallandse Eetafel, of ken je mensen die op die manier buiten hun eigen bubbel kunnen komen? Stuur dan een mail naar info@hetnatuurlijkhuus.nl
De Sallandse Eettafel wordt mede mogelijk gemaakt door Het Natuurlijk Huus, HierinSalland en en het VSB-Fonds