Wat doet de natuur nu dan: Die maakt de boerenkool een stuk zoeter

Boerenkool moet je eten nadat de vorst er overheen geweest is. Dus staat er vanavond bij menig volkstuin-houder boerenkool op het menu. Of spruitjes. Want die zijn na de vorst ook lekkerder. In de appgroep met Sallandse natuurdeskundigen kwam nog meer eten voorbij ‘voor het laatste rondje’.

Interessant? Deel het artikel

vorst ijs 221120 bloemkool

Boerenkool en spruitjes worden na de vorst lekkerder. Om te groeien zetten die groente-planten zetmeel in suiker om. Vanwege vorst stoppen ze met groeien, maar de plant zet nog wel een tijdje zetmeel in suiker om. Dus worden ze zoeter, of liever: worden ze minder bitter. Alle reden dus, om vandaag boerenkool te eten.

Vroeger was dat smaakverschil veel groter dan nu. De groentes zijn dusdanig veredeld dat ze van zichzelf al minder bitter zijn.

Salland Zoemt heeft een appgroep met Sallandse natuurdeskundigen die elkaar op de hoogte houden van wat er in de natuur gebeurt. In deze rubriek schrijven we daarover. Als jouw ook iets opvalt in de natuur: info@hierinsalland.nl

Er is nog wel meer dat je zo op de rand van de winter voor het laatst kunt eten. In de appgroep van natuurdeskundigen kwam Salland Zoemt ook een foto van kiwi’s tegen. Bijschrift: ‘Mini-kiwi’s. Laatste oogst van dit jaar.’
Dat is natuurlijk wel interessant: zo’n kiwi heeft eerst mooie bloempjes en geeft dan aan de grens van de winter ook nog eens het laatste fruit. Hoe kun je je tuin zo inrichten dat je er optimaal uit kunt eten? Misschien moet je dan eens buiten je eigen tuin omdenken en met de buren gezamenlijk iets groters ontwikkelen. In Broekland doen ze dat al: her en der worden poelen gegraven en daar ontstaat nieuwe natuur, ook voor de mens eetbare natuur.

Hoe dat er dan uit kan zien? Een poel, knotwilgen, spontaan gegroeide wilgen. Perzik en abrikoos. Diverse appels en peren, pruimen en kersen. Walnoten en tamme kastanje, berken en hazelnoten in soorten. Daarnaast diverse soorten rode bessen, kruisbessen en zwarte bes met verschillende oogsttijden. Gewone en herfstframboos, bramen, wijnbessen. En de kiwi dus, die nu de laatste oogst aanbiedt.

Van z`o’n ’tuin’ eet je zo goed als het jaar rond van. Hoe mooi zou zo’n achtertuin er uit zien, samen met de buren, en dan ook wat gemeentegrond erbij dat anders toch maar het hele jaar door een beetje park ligt te zijn. Kun je er samen misschien ook nog wel een kasje neerzetten voor paprika en tomaat.

Het menu van vanavond

De maaltijd is al helemaal klaar: Boerenkool en spruitjes op het hoofdmenu. Voor op de aardappeltjes gebakken ui, tomaat en paprika. Brandnetelsoepje met een plakje zelfgebakken zuurdesembrood vooraf. Kiwi en walnoot met vegan-ijs met wat zelfgemaakte bessenjam erover als nagerecht.
Als je van de druiven nog een wijntje gemaakt had, of van de appels het sap geperst, dan weet je meteen “wat u er bij te drinken had willen hebben gehad.”

Wil jij dat ook?

Als jij ook zo’n tuin wil, dan kun je nu mooi beginnen met de voorbereiding. Want het is nu de tijd om aan te planten. En ook de tijd om de grond ‘te bemesten’ met het blad dat nu valt. Nee, blad moet je niet afvoeren: dat moet je op je tuintje leggen. Het omgekeerde bladblazen zeg maar: blad naar je tuin brengen, zodat het daar kan composteren.

Maar dan moet je wel naar buiten gaan hè, niet achter het raam genieten van het zonnetje, maar buiten in de frisse lucht. Vandaar ook een paar mooie ochtendfoto’s in de reeks hieronder.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *