Henk en Nellie waren altijd al bewust bezig met verantwoord en duurzaam leven, zoveel mogelijk zelfvoorzienend en hergebruik in plaats van altijd het nieuwste van het nieuwste willen hebben. Hun Volvo stationcar is bijna 30 jaar oud en kan nog jaren mee omdat deze hoogstens tienduizend km per jaar maakt. Fietsen en OV zijn de favoriete transportmiddelen.
Restauratie
Restauratie van rijksmonumenten legt terecht veel beperkingen op. Zo is het plaatsen van dubbele beglazing uitgesloten. Sterker nog: te vervangen ruiten moeten volgens de specificaties van 1858 zijn, dus veel dunner en niet zo helder als nu gebruikelijk. Door gebruik van luiken aan binnenkant van de spieker en binnen- en buiten aan de boerderij wordt dit ondervangen. Binnen de normen zijn er zoveel mogelijk isolatiemaatregelen genomen. Het plaatsen van zonnepanelen op de spieker, boerderij en de nog oudere houten veeschuur was uitgesloten,op de nieuwgebouwde kapschuur en garage mocht het wel.
(Tekst loopt door onder afbeelding)
Verwarming
De bestaande gasaansluiting werd opgezegd. Er werd een verwarmingsketel geïnstalleerd, waarin versnipperd hout gestookt zou worden.
(Tekst loopt door onder afbeelding)
Bij navraag bleek dit in de praktijk storingsgevoelig en werd overgestapt op pellets. Vrijkomend hout van het landgoed werd versnipperd geleverd en als pellets weer teruggeleverd, zodat er toch in hoge mate sprake is van circulair hergebruik. De verwarmingsketel heeft een zeer hoog rendement, waardoor vrijwel geen uitstoot. Na een volledig stookseizoen blijft minder dan een kruiwagen as over, die weer gebruikt wordt in de moestuin.
Elektra
Via een groot aantal zonnepanelen op de daken van de garage en kapschuur wordt elektriciteit opgewekt. Bewust werd in geval van de kapschuur gekozen voor zogenaamde indak panelen, die niet op maar in het dak gemonteerd zijn, zodat ze veel minder opvallen.
(Tekst loopt door onder afbeelding)
Graag zouden Nellie en Henk nog een klein elegant windmolentje willen plaatsen. Op de hoge gronden is plaatsing echter niet mogelijk vanwege de bescherming van het archeologische gebied.
Op dit moment bestuderen zij hoe zij volledig van het publieke stroomnet af kunnen, bijvoorbeeld door de aanschaf van een thuisbatterij.
Hoewel hun stroom nu grotendeels ‘gratis’ is komen er toch geen onnodige apparaten als wasdrogers, airco’s enz. het huis in.
Warmwatervoorziening
Voor warm water werd een grote boiler (250 ltr) geplaatst, welke door de verwarmingsketel verwarmd wordt en bij voldoende zon, door de zonnepanelen.
Hergebruik
Bij alle werkzaamheden werd zoveel mogelijk gebruik gemaakt van oude materialen. Nellie en Henk hebben dikke eeltlagen op hun handen gekregen vanwege het zoeken, rapen en afbikken van oude klinkers, die voor de historische bestrating zorgen.
(Tekst loopt door onder afbeelding)
Ook bij de inrichting van de deel, die als vergaderruimte verhuurd wordt, werd gebruik gemaakt van hout afkomstig van eigen landgoed. Zelfs één van de vergadertafels is gemaakt van een omgewaaide boom (met leuk detail).
(Tekst loopt door onder afbeeldingen)
Ook meubilair, keukeninrichting, AV apparatuur en sanitair voor deze deel werd als gebruikt ‘opgescharreld’.
(Tekst loopt door onder afbeelding)
Moestuin en dieren
Henk en Nellie hebben een grote moestuin, waarin volgens de seizoenen geteeld wordt. Ook zijn er kippen en ganzen ,waarvan de mest weer hergebruikt wordt voor de moestuin, net als de as van de verwarmingsketel. Eten wordt nooit weggegooid en het weinige dat wel overblijft wordt aan de dieren gevoerd. Echt circulair.
Toekomst
Henk en Nellie zijn niet de types om te denken dat ze nu alles voor elkaar hebben. Ze blijven voortdurend alert op nieuwe ontwikkelingen en zullen deze waar mogelijk altijd doorvoeren.
Een veelbelovende houding.
Website de Vlaminckhorst