Wat doe jij duurzaam Vlady Kasperaitis? “Ik heb besloten niet in angst te willen leven maar vanuit liefde!”

Vlady Kasperaitis en zijn vrouw Hermine leven al hun hele gezamenlijke leven duurzaam. Dat deden ze al voordat daar een woord voor bedacht werd. "Het draait uiteindelijk om de mens."

Interessant? Deel het artikel

Vlady Kasperaitis wat doe jij duurzaam

Door Vlady Kasperaitis

Zolang ik met mijn vrouw Hermine samenleef zijn milieubewustzijn, gezond eten, biologische landbouw zaken die ons bezig houden. Dus ik moest wel even nadenken toen ik de vraag kreeg wat ik duurzaam doe. Ik kom op een aantal gebieden terecht.

Eten

Wij gebruiken zoveel mogelijk biologische producten. Mijn vrouw is vegetariër dus we eten weinig vlees of vis. Hoewel ik vlees en vis lekker vind, heb ik geleerd dat door vegetarisch te koken je zoveel meer aandacht voor groenten en granen gaat hebben en daarmee lekker leert koken. Buiten dat het goed is voor het milieu is het gezonder en tegenwoordig vaak lekkerder dan een vleesmaaltijd.

Huis

Ons huis hebben we 25 jaar geleden laten bouwen. Het voldeed aan de opkomende isolatie-ideeën. In de loop van de jaren hebben we de vloer nog extra laten isoleren, en de benedenramen vervangen door A+++ ramen (we hadden ramen die lekten). Verder hebben we al meer dan tien jaar zonnepanelen, meer dan we stroom gebruiken. Ook bezitten we een zonneboiler die ons voor een groot deel van warm water voorziet.

Tuin

Onze tuin is mede aangelegd door een biologisch werkende tuinier. Er komt geen kunstmest of gif in de tuin. In de voortuin hebben we onze ‘modderpoel’. Dat is een kuil waar de regenpijp op uit komt.

Bijzondere planten groeien er daardoor en het helpt de riolering te ontlasten. We hebben ook steeds meer eetbare planten in de tuin, kruiden, appels, peer, pruim, bessen en sinds kort ook wat groentes.

Vervoer

Wij hebben veel met de trein gereisd. Afhankelijk waar we woonden hadden we geen auto maar een trein abonnement. Omdat we nu in een dorp wonen en niet alles goed bereikbaar is hebben we een auto. Wij rijden nu op CNG gas. De minst vervuilende fossiele brandstof. Twijfels hadden we over een elektrische auto. Want hoe vervuilend is de productie van accu’s? De aanschafprijs is hoog. En bovenal, je kunt niet zo veel kilometers rijden op één accu. Naar grote steden gaan we vaak met de trein.

We zijn veel op fietsvakantie geweest met tent. Soms vanuit huis vertrekken, soms met de auto ergens naar toe en dan drie weken fietsen. Ook de kinderen hebben hieraan moeten geloven 😊

We reizen weinig met het vliegtuig met uitzondering van een paar jaar, toen de kinderen net de deur uit waren en we zowel privé als ik voor mijn werk soms met het vliegtuig gingen.

De mens

Voor ons hoort bij duurzaamheid juist ook de mens. Dat betekent zorg voor jezelf, balans in je leven, waarin niet alles snel moet maar met aandacht dingen doen.

Maar ook aandacht voor anderen die het minder goed hebben. Zo hebben wij een bonus dochter die we sinds jaren hebben opgevangen omdat zij niet meer thuis kon wonen. We steunen ook al jaren enkele projecten.

‘Alle mensen zijn gelijkwaardig’ is iets wat voor ons belangrijk is. Er is veel onbegrip door onwetendheid van andere culturen. Wij hebben mede daarom door de jaren heen meerdere jongeren in huis gehad voor een programma van tien maanden waarin ze naar de middelbare school gingen, de taal en de cultuur moesten leren kennen. Zij werden onderdeel van het gezin. Tegelijkertijd leerden onze kinderen en wij andere culturen kennen. Met alle jongeren die geweest zijn, hebben we in meerdere of mindere mate nog contact. Onze eerste gastdochter (zeventien jaar geleden tien maanden in ons huis geweest) is net met het schrijven van dit stukje, terug onderweg naar de USA, nadat ze ons een week heeft bezocht.

Eigenlijk draait duurzaamheid om de mens. Zowel wat milieu-uitdagingen betreft als de manier waarop wij met elkaar omgaan. Jaren geleden heb ik besloten niet in angst te willen leven maar vanuit liefde. Dagelijks is dat nog steeds een oefening voor mij.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *