Door Mirjan Fikken
Duurzaam leven is iets dat ik continue meeneem in afwegingen die ik maak. De afgelopen jaren ben ik me steeds bewuster geworden van de gevolgen van ons handelen voor de toekomst, en steeds meer gaan kijken hoe ik mijn steentje kan bijdragen aan verandering.
Dat doe ik in het dagelijks leven vooral met kleine dingen. Hoe meer mensen kleine of grotere stappen zetten, hoe meer impact het heeft denk ik. Het begint met bewustwording en het zien van mogelijkheden. Hoe meer je erop let, hoe meer mogelijkheden je ziet, en hoe makkelijker het wordt. We proberen ook onze kinderen erin mee te nemen. Verbazingwekkend hoe normaal dit voor ze is.
Verpakkingvrij
Wat doen we dan concreet? Naast het bewust zijn van ons energieverbruik, en zo min mogelijk de auto gebruiken, probeer ik zo min mogelijk afval te creëren. Ik gebruik nagenoeg geen wegwerpmateriaal, maar wasbare lunchzakjes, bakjes en bekers, geen folie maar beeskins. Mijn boodschappen doe ik zo veel mogelijk verpakkingvrij en met hervulbare potten. De plantaardige melk die we gebruiken maak ik zelf, net als bijvoorbeeld de granola voor ons ontbijt. Kliekjes bewaren we, en eten we als het praktisch is. In de badkamer hebben we geen flessen, tubes en watjes, maar shampoobars, tandpastatabletten en wasbare wattenschijfjes. En mijn notitieblok voor het werk is van uitwisbaar steenpapier.
Biologische winkel in het centrum
Ik vind het wel belangrijk dat het allemaal praktisch is en blijft, vooral met (kleinere) kinderen en alle bijbehorende verplichtingen. Ik zou mijn boodschappen ook het liefst zo veel mogelijk lokaal en biologisch willen halen, maar dat is in Raalte nog niet zo makkelijk. Die winkels mis ik echt in het centrum, zodat je gecentreerd je boodschappen kunt doen. Ik denk ook dat als die mogelijkheden er wel zijn, veel meer mensen de stap naar lokaal en biologisch ook eerder zetten.
Biodivers
De tuin is ook iets waar we mee bezig zijn, we proberen de biodiversiteit te vergroten: meer insecten en vogels. We hebben een deel van het gazon verwijderd en zijn aan de slag gegaan met een minibosje: een aantal inheemse en biologisch geteelde boompjes, struiken, plantjes en zadenmix op een paar vierkante meter. Er komt nu van alles op, en we kijken wat er allemaal op afkomt. En verder laten we de tuin ook meer zijn gang gaan. Want wat is nou eigenlijk ‘onkruid’?
Daarnaast zijn we begonnen met composteren. In de keuken hebben we een bokashi-emmer, en buiten een compostbak. Hopelijk kunnen we al ons eigen tuin- en keukenafval in eigen tuin weer nuttig inzetten. De groene container is in ieder geval niet meer nodig!