Wat doe jij duurzaam, Leo Pelgröm?

Energieadviseur Leo Pelgröm uit Olst geeft hier een aantal waardevolle tips om energie te kunnen besparen.

Interessant? Deel het artikel

warmtepomp mitsubishi

Leo Pelgröm van Energie & Bouwadvies uit Olst is dagelijks bezig met het het thema duurzaamheid voor huizen en bedrijfspanden. Om je energierekening omlaag te krijgen in deze lastige tijden met steeds hoger wordende gas- en elektriciteitsprijzen, zijn er wel een aantal aandachtspunten of tips te noemen waardoor je de Energierekening omlaag kunt krijgen:

 • Zet de thermostaat een graadje lager en doe eventueel een trui of vest aan.
 • Als je een goed geïsoleerde woning hebt met vloerverwarming kan de thermostaat ’s avonds twee graden lager (naar 17-18 graden) gezet worden; lager is niet verstandig omdat de vloer dan te veel afkoelt waardoor het lang duurt voordat de vloer en ruimte weer warm is. Het kost dan te veel energie ten opzichte van de besparing die je realiseert. Werk bij voorkeur met een programmeerbare thermostaat.
 • Als je een minder geïsoleerd huis hebt, dan kan het lonend zijn om de thermostaat richting de 15 graden te zetten (bij voorkeur maximaal 5 graden verschil met de temperatuur overdag). Als je temperatuur nog lager zet, dan worden de muren en wanden zo koud dat het oncomfortabel is en het kost dan ook te veel energie om de wanden weer een beetje op te warmen.
 • Gebruik goede tochtstrippen en loop deze één keer per jaar na op functioneren en maak ze dan ook schoon!
 • Let op dat je met ‘standaard’ dubbel glas per jaar circa 10 m³ gas per m² glas meer verbruikt ten opzichte van HR++-glas! Als het even kan laat dan HR++-glas plaatsen. Schakel daarvoor een goed vakman in die ook eventueel het raam of kozijn of deur aan kan passen om het glas vakkundig te kunnen plaatsen. Er zit momenteel veel subsidie (30%) op HR++ glas i.c.m. isoleren van bijv. dak, gevel of vloer!
 • Gebruik energiezuinige apparaten en als deze ouder zijn dan 7-10 jaar dan is er meestal wel een energiezuiniger versie te koop waardoor het loont om de oude versie te vervangen door deze nieuwe apparatuur. De apparatuur is de afgelopen jaren behoorlijk doorontwikkeld en energiezuiniger gemaakt. Let hierbij wel op het bijbehorende Energielabel!
 • Voorkom sluipverbruik door gebruik te maken van een schakelbaar verlengsnoer bij je TV en geluidsinstallatie.
 • Gebruik goede LED-verlichting; goedkope LED-lampen zijn meestal gemaakt met een slechtere driver die vaak snel stuk gaat door een te hoge temperatuur of het schakelen waar deze drivers minder goed tegen kunnen. De wat duurdere lampen zijn meestal daarop doorontwikkeld en gaan wel de beloofde branduren (10.000 of meer) mee! Voor elke type lamp is momenteel wel een LED-versie beschikbaar. Gebruik daarbij wel eventueel goede dimmers die geschikt zijn voor de lagere vermogens van de LED-lampen.
 • Gebruik radiatorfolie om de warmte in de kamer te krijgen en niet in de wand achter de radiator.
 • Laat je CV-installatie waterzijdig inregelen. Ook het vermogen van de CV-ketel van het verwarmingsdeel kan meestal fors omlaag en zet het tapwaterdeel op 60°C en op ECO-stand!
 • Let op lekkende kranen!
 • Isoleer waar nodig zo goed mogelijk de wanden, spouwmuren, vloer, dak en vergeet daarbij niet de warmtapwaterleiding en CV-leidingen, bochten en koppelingen! Maak de kieren dicht met flexibele kit of foam.
 • Isoleer je kruipluik en voorzie de randen waar het luik op de stalen hoekprofiel vallen van een compriband en maak de leidingdoorvoer in de meterkast dicht met foam/pur.
 • Ventileer bij voorkeur m.b.v.  een ventilatiesysteem dat met een CO2- of vochtsensor wordt aangestuurd. Het beste is een balansventilatie met warmteterugwinning systeem (WTW). Dit kan ook per ruimte gedaan worden!
 • Zit er een terugslagklep in de afvoer van de afzuigkap?
 • Ventileer de slaapkamers tijdens het stookseizoen energiebewust door de ramen overdag dicht te doen, ’s avonds voor het slapen de ramen op een kier en bij het opstaan een kwartiertje spuien door ramen en deuren open te zetten. Daarna alle ramen en deuren weer dicht!
 • Gebruik minder water door waterbesparende douchekop en perlators en wat minder lang douchen (meestal is 5-8 minuten voldoende). Elke liter minder is minder gas en water!
 • Als je bovenstaande punten allemaal hebt gedaan , dan kun je gaan denken aan zonnepanelen en eventueel een (hybride)warmtepomp. Eventueel een warmtepomp die de warmte haalt uit een PVT-paneel; (geluidsarm) en een mooie combinatie van zonnepaneel en collector!
 • Er zijn meerdere financiële regelingen om te kunnen verduurzamen. Informeer bij je gemeente! De gemeente verwijst je dan wel weer door naar een goede adviseur of bedrijf.

 

 

Eulinkstraat 14

8121 HC Olst

Tel. (0570) 56 19 52

Mobiel 06 – 25 04 73 89

E-mail

Website

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden