Wat doe jij duurzaam, Jeroen Korterik?

Jeroen Korterik uit Broekland wil het consumenten eenvoudig maken om hun producten 'om de hoek' te kunnen kopen en heeft daar een heel plan voor uitgewerkt. Goed voor producenten en consumenten, de lokale economie en vooral onze leefomgeving. Prachtig concept zo'n voedselcoöperatie!

Interessant? Deel het artikel

Korte keten Salland
Korte keten Salland

Het idee van Jeroen is dat we zelf voedsel willen halen bij boeren/aanbieders in onze eigen omgeving. Daar kunnen allerlei redenen voor zijn: duurzaamheid, eerlijke prijs voor de boeren/ondersteuning lokale economie, weten wat je eet, diervriendelijkheid, minder afhankelijkheid van supermarkten/ commercie enzovoorts.

Het probleem hierbij is dat je aardig wat adressen af moet voor een volledige maaltijd. Daarom is het handiger om een logistiek systeem op te zetten zodat je voor meerdere huishoudens dat rondje in één keer maakt. De simpele oplossing is om dan bij toerbeurt deze ronde te maken: elke week is er een bestelronde en is één van de deelnemers aan de beurt om de ophaalronde te doen en alles uit te sorteren. Vervolgens komen de deelnemers naar het verzamelpunt waar de kratjes met de bestellingen klaar staan. Achteraf worden betaalverzoeken gestuurd om af te rekenen en de producenten te betalen. Om dit een logistiek gezien een beetje werkbaar te houden is er een website beschikbaar, waarop boeren zelf hun producten kunnen aanbieden en waarop de bestellingen geplaatst kunnen worden.

Ontstaan

Na een voorlichtingsavond van de Ulebelt bij ons in Broekland zijn we in april 2017 met 10 deelnemers gestart met onze voedselcoöperatie. Daarvoor is er aanvankelijk snel een website in elkaar gezet met het idee dat we wel zien hoe het loopt en waar het schip strandt. In de loop van de tijd is dat systeem her en der aangepast om te voldoen aan de behoeftes die uit de praktijk naar voren kwamen.

Vanuit andere dorpen kwam er ook interesse voor het opzetten van een soortgelijk initiatief en kwam bij ons de vraag of de site gekopieerd kon worden. Daar zaten wel wat haken en ogen aan: ieder dorp moet dan iemand hebben die handig is met websites bouwen en het is toch wat ingewikkelder dan een simpele WordPress site aan elkaar klikken, verder is het lastig voor boeren om voor elk dorp waaraan ze leveren weer een ander website/systeem te hebben waar ze moeten inloggen om de producten aan te bieden en de bestellingen in te zien.

Daarom is uiteindelijk een remake van de website gemaakt zodat alle dorpen op dezelfde site terecht kunnen. Daardoor hoeven ze zelf niet wat in elkaar te sleutelen, inloggen en webbrowsen volstaat. Elke voedselcoöperatie heeft op de site een autonoom bestelsysteem en dat kunnen ze naar eigen smaak inrichten.

Voor de boeren is het grote voordeel dat ze hun productaanbod maar op één plek hoeven te definiëren en actueel te houden. De individuele voedselcoöperaties bepalen in samenspraak met de boeren wie ze in hun webshop opnemen.
Ondertussen zijn 16 voedselcoöperaties actief op de site, van Oost Groningen tot Walcheren. Er zijn 184 boeren/ aanbieders actief en de jaaromzet is ondertussen zo’n 240 000 euro.

Organisatievorm en kosten

Aangezien er amper kosten worden gemaakt kan gebruik van de website gratis worden aangeboden. Al het geld wat de deelnemers voor hun bestelling betalen belandt daardoor volledig bij de boeren. We hebben bewust geen aanspraak op subsidies gemaakt omdat dat in dit geval niet nodig is. Zodoende kan dat gemeenschapsgeld besteed worden aan andere initiatieven waar dat wel voor nodig is.

De organisatievorm is simpel: er is geen rechtspersoon, geen KVK inschrijving geen bestuur. Er is alleen een website waar informatie uitgewisseld wordt en de afzonderlijke voedselcoöperaties draaien verder geheel zelfstandig. Daarbij kan er gekozen worden voor bijv. een stichting en een bestuur maar in veel dorpen is dat niet het geval en is dat ook niet nodig. De afzonderlijke voedselcoöperaties zijn kleinschalig zodat men elkaar persoonlijk kent en alles op basis van wederzijds vertrouwen werkt.

Door de grote mate van autonomie ligt het initiatief echt bij de burgers die samen een voedselcoöperatie op poten zetten. Dat wordt in de verschillende dorpen met veel enthousiasme gedaan, het geeft goeie energie om je eigen omgeving een stukje beter te maken en daar ligt ook zeker de kracht van deze vorm van organiseren.

Meerwaarde

Doordat je wekelijks bij elkaar komt bij het verzamelpunt in je dorp om je bestelling op te halen en elkaar te spreken bij de koffie ontstaan er allerlei andere initiatieven. Verder zorgt het ook voor veel sociale binding met mensen uit je eigen omgeving, zowel gelijkgestemden als mensen die dingen heel anders zien.

Doordat je op het erf van de boer komt ontstaat er ook veel meer binding tussen boer en consument, hierdoor ontstaat wederzijds begrip en nuance in plaats van polarisatie.

Website voedselcoöperatie Autark Broekland

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden