Wat doe jij duurzaam Gerrit Vrielink? Nou, als ik er zo over nadenk eigenlijk best wel veel dingen!

In de rubriek 'Wat doe jij duurzaam' stellen we mensen alleen maar die ene vraag: wat ze duurzaam doen. Iedere keer blijkt dat nog best wel een boel te zijn, vaak onbewust zet je al stappen. Daar kwam ook Gerrit Vrielink achter toen hij de vraag kreeg.

Interessant? Deel het artikel

gerrit vrielink 31082022 wat doe jij duurzaam

In deze rubriek ‘wat doe jij duurzaam’ lees ik heel mooie verhalen van mede-Sallanders die bewust heel duurzaam leven. Als ik dat lees, dan denk ik vaak, zo bewust ben ik er niet mee bezig. Maar als ik ons doen en laten analyseer valt het toch wel mee. Vaak omdat we het leuk vinden om dingen zo milieubewust te doen, soms principieel en soms is het ook toeval moet ik eerlijk zeggen.

Zo wonen wij al ruim 35 jaar in een houten huis en dat blijkt nu qua CO2 heel erg goed te zijn. Toen we het kochten vonden we het fijn om in een houten huis te leven. Maar nu komt ook naar boven dat hout in de groei CO2 opslaat en als je dan met hout bouwt, blijft het daar in opgeslagen!

Al meer dan 45 jaar verbouwen wij onze eigen groenten, aardappelen en klein fruit. Het lukt de ene keer beter dan de andere, maar de smaak van verse groenten uit eigen tuin is ontzettend lekker. Bovendien leef je intensief met de natuur, omdat droogte, regen en een late nachtvorst je soms lelijk kan verrassen. De spullen die we uit de supermarkt halen moeten in principe biologisch zijn. We zijn geen vegetariërs, maar het stukje vlees wordt wel steeds kleiner en ook afgewisseld met vegetarische alternatieven. Bovendien halen we ons vlees rechtstreeks van een boer uit de omgeving die aandacht heeft voor het welzijn van zijn dieren.

Energiescan gedaan

Ook wij zijn druk met het vinden van alternatieve oplossingen voor ons gasgebruik. Voor een analyse hebben via de gemeente Raalte de (gratis) energiescan laten uitvoeren. Op basis van deze scan hebben we maatregelen getroffen, zoals zonnepanelen, nieuw dubbel glas in de leefruimte en andere verwarming in de slaapkamers.

En verder noteer ik nog wat kleine dingen;
– Opvangen van regenwater in een regenton voor gietwater van de planten.
– Een bijenhotel in de tuin.
– Een sedumdak op het tuinschuurtje.
– Een kas voor het opkweken van de planten voor de moestuin en de teelt van tomaten.
– Twee compostvaten voor het composteren van plantaardig materiaal uit de tuin.
– Maar ook het zoveel mogelijk drogen van wasgoed aan de waslijn helpt mee het energieverbruik omlaag te brengen.

Onze overtollige spullen gaan altijd naar de kringloop. Wij zijn in een levensfase beland dat je tot de conclusie komt dat er veel te veel spullen in huis zijn die eigenlijk niet meer nodig zijn.

Tenslotte proberen we zoveel mogelijk (niet elektrisch) te fietsen, naar de sportschool, de kleine boodschappen, naar de moestuin, etc. Niet dat dit zo spectaculair is, maar alle kleine beetjes helpen en iedere stap is er eentje!

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.