Wat doe jij duurzaam, Erwin Pronk van De Flierefluiter?

Speelparadijs en camping De Flierefluiter in Raalte is in de wijde omgeving bekend als een leuke bestemming voor een dagje (of meerdere dagen) ontspanning en schoolreisjes voor alle kinderen en zij die zich jong voelen.

Interessant? Deel het artikel

De Flierefluiter eigenaar Erwin Pronk met op de achtergrond links de zonnecollectoren en rechts de zonnepanelen
De Flierefluiter eigenaar Erwin Pronk met op de achtergrond links de zonnecollectoren en rechts de zonnepanelen

Speelparadijs en camping De Flierefluiter in Raalte is een bijzonder concept dat zich voortdurend verder ontwikkelt. Dat dit aanslaat bewijst de al 3 jaar achter elkaar verkiezing tot Leukste Uitje van Overijssel door de leden van de ANWB. Het accent ligt op bewegen, spelen en contact met dieren. Na een moeilijke Coronaperiode draait het paradijs weer op volle toeren. Afgelopen Pasen werd het hoogste aantal bezoekers ooit bereikt.

Bij zoiets als een pandemie met langdurige sluiting tot  gevolg zijn Erwin en zijn ploeg niet de types om in een hoekje braaf af te wachten tot het spook verdwenen is. Integendeel: Deze periode werd volop aangepakt om het kinderparadijs op te waarderen en investeringen te doen in nieuwe ontwikkelingen, zeker ook op het gebied van duurzaamheid.

Energiemaatregelen

De volgende maatregelen zijn al genomen:

 • Op het dak van de speelschuur liggen 378 zonnepanelen van elk 275 Wp die ervoor zorgen dat men elektrisch grotendeels zelfvoorzienend is. Wanneer er meer mogelijkheden komen om opgewekte stroom te bufferen zal dit aantal zeker nog uitgebreid worden. Ook op de speelschuur bevinden zich zonnecollectoren die warm water genereren, dat gebruikt wordt voor het verwarmen van de speelschuur en het warme tapwater voor o.a. de campingdouches en horeca Aan het begin van het seizoen worden deze collectoren gebruikt om het zwembad op te warmen.
 • Tijdens het seizoen wordt het zwembad op temperatuur gehouden via Sundisks, zwarte dakbekleding op de schuur waarin de zwembadapparatuur zich bevindt, met daarachter een leidingstelsel dat door de zon opgewarmd wordt en zo het zwemwater op temperatuur houdt.
 • De bovenverdieping van de speelschuur wordt wanneer dat nodig is afgekoeld doordat de daknok automatisch opengeschoven kan worden.
 • Verwarming van het geheel vindt plaats door middel van een ketel gestookt met pellets. Door alle andere maatregelen wordt deze tussen mei en september nooit gebruikt.
 • Hoogwaardige isolatie van alle gebouwen.

Biodiversiteit

De ligging van De Flierefluiter in het prachtige Sallandse landschap vraagt ook om allerlei oplossingen om het planten- en dierenleven optimaal te garanderen. Deze verantwoordelijkheid uit zich in de volgende maatregelen:

 • Zo min mogelijk verharde oppervlakken en veel aandacht voor alles wat groeit en bloeit.
 • Zoveel mogelijk beplanting met bloemen ten behoeve van het dierenleven. Naast de afscheidingsstroken van het perceel waar dit nu al volop aanwezig is wordt op dit moment een hele weide daarmee aangeplant.
 • Over het hele domein vind je insectenhotels.
 • Om zoveel mogelijk water vast te houden zijn wadi’s aangelegd, waarin bij veel regen het water opgevangen wordt, waarna het overtollige water aan de grondwater wordt toegevoegd

 

Toekomstplannen

Het verlanglijstje van Erwin voor de nabije toekomst ziet er zo uit:

 • Overkappen van een deel van de parkeerplaats met zonnepanelen op het dak en deze voorzien van laadpunten voor elektrische auto’s.
 • Het plaatsen van landschappelijk verantwoorde windmolens.
 • Duurzaam verantwoorde klimaatbeheersing in de speelschuur.
 • Opslag opgewekte stroom en warmte optimaliseren.

Van nature is De Flierefluiter al een ecologisch verantwoorde omgeving omdat er geen enorme elektrisch aangedreven attracties zijn. Vrijwel alles gaat op mens-/ kindkracht en er zijn al heel veel maatregelen genomen. En Erwin blijft heel alert op nieuwe ontwikkelingen.

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.