Wat doe jij duurzaam, Ben Nijboer?

Ben Nijboer is wethouder in de gemeente Raalte voor BurgerBelangen. Hij heeft duurzaamheid in zijn portefeuille, een levensstijl die hem van jongs af is ingegeven.

Interessant? Deel het artikel

Met  Bokashi composteervaten
Met Bokashi composteervaten

Ben Nijboer woont met zijn vrouw aan de rand van Heino in een vrijstaande woning met behoorlijk wat grond. Zij zijn groot gebracht met duurzaamheid en natuurlijk staan zij ook open voor moderne ontwikkelingen op dit gebied. Ben zat in de Raad van Advies van de Stichting Duurzaam Heino en was daar jarenlang actief. Hun tuin was altijd al circulair en er wordt op grote schaal gecomposteerd. Tot voor kort hadden zij ook nog een toom kippen, die in het plaatje paste, maar vanwege de vogelgriep hebben ze die weg moeten doen.

Huis

De woning is enkele jaren geleden diepgaand geïnspecteerd met ondermeer warmtecamera’s en alle beschikbare isolatiemaatregelen zijn toen genomen. Ook werden er rolluiken aangebracht en werden er 14 zonnepanelen met een totale capaciteit van 4,2 kWp geplaatst. Dit lijkt veel, maar omdat de woning omgeven is door bomen wordt de opbrengst wat beperkt, dus daarom voor extra capaciteit gekozen. Ook elektrisch werden de puntjes op de i gezet om onnodig stroomverbruik te voorkomen. Uiteraard overal LED lampen toegepast.

Tuin

De paradijselijke circulaire tuin met ook een moestuin vergt een halve dag per week werk, een hobby voor het echtpaar. Er wordt veel gecomposteerd in zelfgebouwde composteerbakken en ook via de de Bokashi methode. Ook bouwde Ben een bijenhotel.

Toekomst

De familie Nijboer is erg goed bezig en is graag bereid nieuwe technieken te omarmen. Zo staat er nog een thuisbatterij op het wensenlijstje en zal een volgende auto zeker elektrisch zijn.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *