Wat doe jij als ondernemer duurzaam, Bülent Köse van Wantix LED?

In de serie 'Wat doe je als ondernemer duurzaam' van HierInSalland legden wij deze vraag voor aan directeur/ eigenaar Bülent Köse van het succesvolle Raalter bedrijf Wantix LED. Niet zo'n moeilijke vraag aan een bedrijf dat zich specialiseert in energiebesparende producten. Beter licht tegen een fractie van de stroomkosten.

Interessant? Deel het artikel

Wantix LED eigenaar Bülent Köse
Wantix LED eigenaar Bülent Köse

Klimaatverandering, duurzaamheid en milieubescherming zijn onderwerpen die steeds meer onder de aandacht worden gebracht. Deze vormen een grote bedreiging voor onze planeet. De voorspelling is namelijk dat we steeds meer te maken zullen krijgen met natuurrampen zoals overstromingen, stormen, hittegolven en droogtes. Ook zal het leefgebied voor mens en dier verkleinen als gevolg van de stijgende zeespiegel. Volgens de meeste wetenschappers wordt dit alles veroorzaakt door de mens. Het is namelijk een gevolg van de uitstoot van broeikasgassen. De CO2 uitstoot moet dus flink verminderd worden.

Maar wat kun je er zelf doen? Een belangrijke stap in de richting van duurzaamheid is het overstappen naar LED verlichting. Deze verlichting verbruikt namelijk veel minder energie dan andere soorten verlichting.

Waarom duurzaam wonen en werken met LED verlichting?

Waarom is LED verlichting dan zo duurzaam? Het bekendste voordeel waar veel mensen van op de hoogte zijn is dat LED verlichting erg energiezuinig is. Vooral bedrijven kunnen flink bezuinigen omdat in vele ruimten zoals een kantoren of magazijnen minder verlichtingsarmaturen nodig zijn. Als je deze één op één vervangt scheelt dat al gauw 70% en vaak hoeven er minder armaturen geplaatst te worden en dan bezuinig je zelfs 80% of meer.

LED verlichting is energiezuinig

Wanneer je oude verlichting, zoals gloei- en halogeenlampen, gaat vervangen door LED verlichting, zul je enorm veel energie besparen. Dit is natuurlijk erg gunstig voor het milieu, maar ook zul je een hoop geld besparen. Vooral in deze tijd met hoge energieprijzen. Om je een duidelijker beeld te geven: een LED lamp verbruikt gemiddeld 70% minder energie dan een gloeilamp en 85% minder energie dan een halogeenlamp. Dit komt doordat bij een LED lamp de energie veel efficiënter wordt gebruikt.

Let wel op dat niet elk LED armatuur dezelfde specificaties en kwaliteit hebben. Zo heb je te maken met lumen per Watt (output) per LED chip. Je hebt bijvoorbeeld LED TL buizen van 20w met 100 lumen per watt met totale output van 2000 lumen. Maar je hebt ook LED TL buizen van 140 lumen per Watt die ook 20 Watt verbruiken maar deze hebben een totale output van 2800 lumen. Dus, zelfde verbruik maar meer licht.

Hiernaast moet u ook kijken naar de levensduur van de LED’s en het Lumen- behoud. Hier zit namelijk veel verschil in dus ook in kwaliteit verschilt het enorm.

LED lampen gaan erg lang mee

LED verlichting gaat langer mee dan traditionele verlichting. De lampen hoeven dus niet vaak vervangen te worden. Een langere levensduur zorgt voor minder CO2 uitstoot. De meeste LED lampen gaan wel 50.000 branduren mee. Ter vergelijking: een gloeilamp gaat gemiddeld 4000-5000 branduren mee en een halogeenlamp 3500 branduren. De reden dat LED lampen zo veel langer meegaan dan bijvoorbeeld gloeilampen heeft te maken met de warmte. Doordat LED lampen bijna niet warm worden zullen ze niet doorbranden, bij gloeilampen gebeurt dit wel.

LED verlichting bevat geen giftige stoffen

In tegenstelling tot traditionele verlichting bevatten LED lampen geen giftige stoffen. Gloei-en halogeenlampen bevatten wel schadelijke stoffen zoals kwik. Wanneer een lamp die kwik bevat wordt weggegooid heeft dit schadelijke effecten op het milieu. Ook is het schadelijk voor de gezondheid van mensen. LED verlichting bevat helemaal geen schadelijke stoffen en is dus probleemloos te recyclen. Wel 90% van de materialen die worden gebruikt voor een LED lamp kunnen worden gerecycled.

Wat doen wij als Wantix LED?

Het begint bij goed advies want LED licht levert een goede en fijne werksfeer op en je wordt productiever. Heel belangrijk is om voor een ruimte de juiste hoeveelheid licht te creëren en van de juiste lichtkleur. Wij maken dagelijks complete lichtplannen om de juiste armaturen toe te passen, de juiste hoeveel licht te bepalen evenals de juiste lichtkleur. In de praktijk krijgen wij altijd positieve reacties op onze plannen.

Bijvoorbeeld bij scholen adviseren wij in het kinderopvang gedeelte 3000k en in het les gedeelte 4000k. Binnen hetzelfde gebouw, maar wel gesplitst in twee verschillende lichtkleuren. 3000k is een warme kleur en fijner voor kinderen tot 4 jaar. Voor oudere kinderen en volwassen adviseren wij meestal 4000k.

(tekst loopt door onder afbeelding)

Wantix LED verlichte schoolklas

Werkplaatsen en praktijkruimten 6000k (koud-wit). Bij winkels, kantoren en recepties bepalen wij de specificaties op locatie, want het interieur bepaalt mede welke lichtkleur toegepast moet worden. Uiteraard zijn al onze armaturen trillingsvrij!

(tekst loopt door onder afbeelding)

Wantix LED verlichte werkplaats

Tips om zo duurzaam mogelijk met verlichting om te gaan

Deze tips zijn zowel thuis, op kantoor of in de winkel toepasbaar.

  • Vervang je verlichting door LED verlichting. LED verlichting is de meest duurzame keuze voor je verlichting. Niet alleen is LED verlichting ontzettend zuinig, hierdoor heeft de lamp ook een lagere CO2 uitstoot dan andere verlichting. Bijkomend voordeel is dat LED verlichting niet alleen duurzaam is, maar dat je ook veel geld bespaart.
  • Laat verlichting niet onnodig branden.Pas sensoren toe! Bij vervangen naar LED pas alstublieft sensoren toe! Toepassen van beweging of aanwezigheidssensoren scheelt u heel veel energie dus ook in geld! In ons eigen pand hebben wij sensoren toegepast. Op deze manier bezuinig je nog meer energie want je vergeet nooit de lampen onnodig aan te laten staan. En dat scheelt onnodig vele branduren, zeker als je een ruimte weinig gebruikt.
  • Recycle je oude lampen en armaturen op de juiste manier.

Recyclen

Milieubewust omgaan met verlichting gaat niet alleen over hoe je je verlichting gebruikt, maar ook wat je ermee doet nadat de lampen en armaturen vervangen moeten worden. Het recyclen van lampen en armaturen is goed voor het milieu. Zo worden hierdoor bijvoorbeeld grondstoffen bespaard en is er minder CO2 uitstoot. Ook worden er dankzij recycling nieuwe banen gecreëerd.

LED Fotoframes

Ook onze LED fotoframes zijn erg zuinig in verbruik. Super scherp opdruk waardoor je sfeer in een ruimte creëert. Zo’n frame absorbeert ook nog eens geluid en in sfeervolle ruimten worden mensen productiever.

(artikel loopt door onder afbeeldingen)

Wantix LED fotoframe

 

 

Website Wantix LED

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden