Wat doe je nog meer duurzaam Jan Oostewechel: ‘Mag het een deciliter minder? Dat scheelt een hoop geld en de natuur is er ook wel blij mee’

Jan Oostewechel doet meerder dingend duurzaam in zijn leven. Hij schrijft er ook geregeld over. Deze keer over de juiste dosering voor wasmiddelen. Hij schat in dat we met elkaar op jaarbasis wel 100 miljoen euro kunnen besparen.

Interessant? Deel het artikel

biologische wasmiddelen

Overdosering is een hardnekkig fenomeen van alle tijden. Veel was-mannen en vrouwen hebben de neiging om wasmiddelen in de wasautomaat over te doseren in relatie met wat strikt noodzakelijk is. Het extra scheutje Dreft bij de vaatwas is daarbij heel herkenbaar voor velen. Maar is die dosering wel juist? Het is immers de verkoper die het aanbeveelt! En die doet dat niet altijd even duidelijk.

Voor de rubriek ‘wat doe jij duurzaam’ laten we mensen aan woord over slechts die ene vraag: wat doe jij duurzaam. Als je jou verhaal ook wil delen (of je kent iemand anders die dat wel wil, laat het ons weten via info@hierinsalland.nl

We hebben nogal eens te maken met doseringen. Plantenvoeding, shampoo, tandpasta, maaltijdbereiding, het mengen van verf en onkruid en insectenbestrijding enzovoort. Het gaat best vaak mis met de juiste dosering. Bij te weinig werkt het niet. Bij teveel betaal je ook teveel en belast je het milieu.

Zelf kom ik op een schatting van 25 miljoen kg overdosering van wasmiddelen per jaar in een land als Nederland. Stel dat 1 kilogram waspoeder of 1 liter vloeibare wasmiddel gemiddeld 4 euro kost, komt dat neer op 100 miljoen Euro. Wasmiddelen kosten geld. Overdosering is een vorm van verspilling van dus heel veel geld.

De dosering welke de leverancier van het wasmiddel voorschrijft lijkt redelijk te kloppen, maar dat gaat uit van een gemiddeld vieze was. Bij minder vuil wasgoed kan het aandeel wasmiddel direct al een stuk lager.

Ook de wasautomaat heeft een hekel aan overdosering. Het hoog geconcentreerde wasmiddel dat niet reageert met vervuiling tast de wasautomaat aan en kan leiden tot stank, verstoppingen en vervuiling van het toestel. Ook het milieu is enorm gebaat bij een juiste dosering. Al het afvalwater gaat naar de rioolwaterzuivering en hoe meer wasmiddel, hoe meer zuivering noodzakelijk is.

De aanduiding van de dosering is soms nog wel lastig, het wordt vaak aangegeven in de volumemaat milliliter (ml) en op het pak staat vaak een gewichtsmaat kilogram (kg).  De voorgeschreven dosering in ml is bepaald bij een aantal kg (vaak 5 kilogram) wasgoed.

Mijn advies is dat je voor jezelf het experiment aangaat om wasmiddelen en geld te besparen. Daarvoor is een goede maatbeker noodzakelijk, zodat vergissingen tot een minimum beperkt worden en dat je precies het benodigde wasmiddelen in de automaat doet welke de fabrikant voorschrijft en bij voorkeur nog wat minder. De dosering kan bij elk merk wasmiddel anders zijn. Het makkelijks zijn de wasmachine tabletten waar weinig mis kan gaan met de dosering.

Wanneer je een waterontharder hebt kun je ook structureel minder doseren. In verband met energie en waterverbruik is een volle trommel effectiever dan een halfvolle. Belangrijk is ook de temperatuurinstelling. Enkele wasmiddelen-fabrikanten beweren al dat de was schoon uit de trommel komt met koud water.

Al deze kleine beetjes helpen om een duurzamere samenleving te krijgen. Een iets groter beetje is de overstap naar biologische wasmiddelen. Dan veroorzaak je geen overlast voor de natuur meer.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden