Wandelend met Sjaak en dan kats van ’t rabbat raken

Interessant? Deel het artikel

ree grasland maaien
Foto Sjaak Bruggeman

Paniek rondhouse! Geschrokken is vrouwlief van het trapje gesprongen. “Er was ineens een hele wolk met zwarte bijen om me heen. Ze kwamen uit het vogelhuisje. Dat laatste raam mag je zelf lappen, ik doe het niet!” Klare taal op zo’n mooie donderdagmorgen. En ik wou net lekker even het veld in.

Door Sjaak Bruggeman

Eenmaal onderweg en nog nadenkend over welke bijensoort er in het nestkastje zit zie ik een torenvalk landen op een akker. De biologische boer heeft op de bedden zomerwortels gezaaid. Maar daar heeft het valkje niks mee. Het is die ene verloren aardappelplant die daar als een reus tussen dat kleine pootgoed staat. En het zit vol met rode coloradokevertjes. Maar niet lang meer. Het torenvalkmannetje plukt alle kevers een voor een uit deze plant. Goed bekeken.

Eenmaal op het veld knijp ik even in de remmen. Een hagedisje is aan de wandel en twijfelt bij mijn komst; óf doorlopen, óf gokken op zijn camouflagepakje. Hij blijft stilstaan en vertrouwt op zijn bruine jasje. Goed zo!

Kijk, een sperwer is de jonkies aan het voeren. Door m’n verrekijker zie ik de kleine bekjes happen naar het bloederige verse vlees. Het razendsnelle vrouwtje sperwer ziet me op korte afstand maar voelt zich veilig genoeg in het dichte naaldbosperceel. En dat is ook zo natuurlijk.

Via het schouwpad van de watergang loop ik terug naar de fiets. Kijk nou! Daar komen drie reeën uit het bos. Hup, alle drie over het water en daar komen ze aan, op zo’n vijftig meter parallel van de watergang, maar wel mijn kant uit. Nee toch niet, ze bedenken zich en gaan weer terug, wetering over en… ze komen toch weer het weiland op. Wat een gedoe zeg!

Wat gaan ze doen op de klaarlichte donderdagmiddag om tien voor twee? Zijn ze verjaagd? Ik krijg intussen zere knieën van het takkenstrooisel onder me. Ze twijfelen maar het lijkt wel of ze dat hele stuk willen oversteken naar het Boetelerveld. Wat houdt ze tegen? Wat is er aan de hand? Mijn lichaamsgeur misschien of het camerageklik vanachter de brandnetels? Of heel wat anders. Het blijft een raadsel, maar ze waren wel ‘kats van ’t rabbat’.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.