Wandelen van Doesburg naar Kampen langs de IJssel: fantastisch

Interessant? Deel het artikel

hanzestedenpad ijssel

Ik heb in coronatijd het plan opgevat wandelroutes te maken die samen een sallandroute maken, allemaal rondjes aan elkaar die zo ongeveer over de al bestaande Sallandroute heen te leggen zijn. Toen ik op afstandmeten.nl routes tussen Zwolle en Deventer in elkaar aan het knutselen was kwam het Hanzestedenpad ‘Wandelen langs de IJssel’ uit. Daar maak ik dankbaar gebruik van.

Door Harrie Kiekebosch

‘Wandelen langs de IJssel’ is uitgegeven door Wandelnet en staat te boek als Streekpad 11, van Doesburg naar Kampen, en is 124 kilometer lang. Ik moet zeggen: het is een fantastische route. Je wandelt eigenlijk voortdurend langs de IJssel, dus het uitzicht is perfect. Maar tegelijk kom je ook door Hanzesteden en -dorpen die allemaal hun bestaansrecht te danken hebben aan de IJssel. Dat was me nog eens bestaansrecht! De IJssel was een perfecte handelsroute waar schepen met waardevolle vracht voor goede handel zorgden, voor historische pakhuizen daarom ook en machtig mooie handelaarshuizen. Als je met die geschiedenis in je hoofd in Doesburg het streekpad opstapt met de neus richting Kampen, dan besef je dat je door historische archeologie loopt die niet vervallen is geraakt, maar die wel overal heel andere functies gekregen heeft.

De route is makkelijk te volgen, want hij is bepijld. Het boekje heeft ook duidelijke kaartjes opgenomen. Je kunt de routes ook als gpx downloaden en hem dus je telefoon of ‘garmin’ lopen. Als je dan toch nog een afslag mist kun je altijd de IJssel nog als leidraad gebruiken 😉

Het boekje van het Hanzestedenpad moet je zeker kopen als je de route doet, omdat je heel veel extra informatie krijgt over wat je onderweg allemaal tegenkomt. Mooie verhalen over de geschiedenis, passend bij waar je op dat moment bent. Het boekje geeft je ook negen extra dagwandelingen mee die je van de IJssel afleiden. Van Wijhe naar Heino bijvoorbeeld, een NS-route zodat je met de trein weer terug kunt naar af (hoewel dat in dit geval wel oever Zwolle of Deventer moer).

Hanzestedenpad ‘Wandelen langs de IJssel’ is te koop via wandelnet.nl

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.