Wandelen is populair, gezond én goed voor de economie en een duurzame(re) samenleving. Gelukkig komt dat besef ook bij steeds meer mensen binnen. Uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van Wandelnet blijkt dat 94% van de Nederlanders van 16 jaar en ouder wel eens wandelt. Dit zijn dus zo’n 13,7 miljoen personen.
Dit jaar was daarin extra bijzonder. Ongeveer twee derde van alle Nederlanders maakte afgelopen jaar een wandeling met een afstand tussen de 5 en 10 kilometer. Dit deden ze gemiddeld 57 keer per jaar. Van de Nederlanders die meer zijn gaan wandelen, is zo’n 83% van plan om ook na de pandemie te blijven wandelen.
De belangrijkste reden om te gaan wandelen zijn ontspanning, fit en gezond worden of blijven. Ook ‘er even tussenuit’ is een belangrijke reden, zeker in deze coronatijd. Het grootste deel van de wandelaars vindt het daarnaast belangrijk dat er tijdens de wandeling natuur of groen aanwezig is.
Een hype?
De Wandelmonitor wil wandelen (nog) geen hype noemen, maar ze zien toch wel een trend. Toch kent dit ook nadelen: met al die wandelaars werd het op sommige paden wel heel druk. De vraag van wandelaars bleek regelmatig niet aan te sluiten bij het ‘aanbod’ van wandelroutes.