Wandelen met Sjaak: Zij maken het verschil

Interessant? Deel het artikel

vijver beek
@Sjaak Bruggeman

Het is kil, grijs en grauw in de lucht en met een fijn motregentje is de toon gezet voor vanmorgen. Hier over de Zomerdijk langs het Meppelerdiep en dan bij de buurtschap Doosje afslaan naar parkeerplaats Kiersche Wijde.

Kijk eens, daar komt een joggende jongeman die af en toe eens stopt om wat zwerfvuil in een plastic zak te stoppen. Ik groet hem en zet mijn auto op de schone parkeerplaats en gadverdamme… nou stap ik toch bijna op een condoom. Dit is het enige wat die toffe gast van daarnet niet heeft opgeraapt en groot gelijk heeft ie. Dit klein lullig dingetje is hier achtergelaten door een vieze gore grote klootzak! Wel de lusten en niet de lasten. Keine Lust ohne Last! Misselijkmakend, bah!

Ik laat het maar snel los en stap over de houten boogbrug zomaar het Nationaal Park Weerribben – Wieden in. En wat is het hier ook midden in de winter hartstikke mooi. Schone natuur, schone lucht, schone rivieren, schone bronnen, schone uiterwaarden, schone stranden, schone aarde, dat is wat we willen maar oh jee, hier ligt een ballon. Alweer zo’n klein lullig dingetje dat het verschil maakt. Die wil ik nog wel opruimen. Maar toch, ons landje is in de laatste decennia al aardig aangeharkt maar toch nog steeds wel rommelig. Het kan en moet nog veel schoner. Toch?

Kijk het is niet alleen maar gak, gak, gak, voor, achter en boven me. Kijk eens daar, die mooie witte knobbelwaan in zijn hagelwitte pakje. Geweldig zeg! En daar een donkerbruine buizerd, bijna zonder wit en daar aan de andere kant zit een bijna witte buizerd. Beiden hartstikke mooi, maar wat een verschil zeg. Hier de zandweg op met rechts opnieuw ganzen en wilde eenden, een paartje knobbelzwanen en overal die prachtig mooie rietkragen op de achtergrond.

Aan het einde linksaf door het leefgebied van de otter. En kijk, daar loopt een spoor door het gras en ja, daar een glijbaan. Ja, dit is duidelijk. Hier glijden ze op hun buik van de modderige steile oever zo het water in. En ho ‘s!  Kijk een ijsvogeltje vliegt daar in de katjeswilg aan het water. Een snelle foto en weg is ie alweer. Mooi man!

En daar hebben we de parkeerplaats alweer. Wat een geweldig mooie wandeling.  De natte hooilandjes vol vlinders hebben in dit jaargetijde plaats gemaakt voor gakkende ganzen en in de slootjes met waterlelies zijn nu enkel wuivende rietpluimen te zien. Wat een geweldig mooie wandeling. Op die ene gore condoom en ballon na dan. Het verschil tussen schoon en smerig. Maar goed, ik heb het nu van me afgeschreven…

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.