Kijk, krabsporen van een knaagdier, en op het pad en daar op die dode eik groeien de paddenstoelen alweer volop. Gewone zwavelkop, porseleinzwam, helmmycena, kastanjeboleet en je hoeft niet te kijken, ruiken is genoeg, de grote stinkzwam. De stinkzwam is van mei tot november te zien in bossen en parken.
Hier ga ik links en direct rechts over het eerde geëgaliseerde en geklepelde pad. Het blad van de enige kastanjeboom in de bosrand begint te verdorren en de eerste kastanjes liggen op de bosbodem. En kijk hier, dat zijn prenten van een vos! Ja kijk, overal waar het natte zand ligt, vind je de afdrukken van Reintje de Vos!
En ja hoor, hier heeft hij zijn schuilplaats. Onder een omgewaaide eik is een gang naar binnen gegraven en aan de verse sporen zie ik dat hij of zij thuis. En wanneer ik in door de lens van mijn camera naar binnen kijk zie ik een rondneuzende bromvlieg met een mooi glanzend blauwgroen uiterlijk. Wat mooi is ie! En bromvliegen eten vooral rottend vlees, dus is het tafeltje daarbinnen ook gedekt zou je zeggen. Wat een mooie waarneming zeg!
Laat ik teruggaan, want veel kilometers worden er in dit struintempo niet echt gemaakt. Hier ga ik maar langs het dichtgegroeide slootje waarin zich een mooie struweelhaag heeft gevormd. Kijk eens, braamstruiken, wilgenstruiken, meidoorn en kijk daar zelfs een sleedoorn. Puur natuur. Niks meer aan doen.
En wat komt daar aanvliegen, wat landt daar op de sleedoorn waar ik net nog bijstond? Het is een Europese hoornaar!!! Mijn zoveelste waarneming dit jaar, maar tijdens het foerageren op de rijpe donkerblauwe pruimen kun je toch wel heel dicht bij deze mooie vriendelijke reus onder de wespen komen. Wat mooi zeg!
Zo, nu maar snel over de brede bosweg terug naar de fiets. En oh, kijk eens hier, dat is toch duidelijk van een das! Zeker weten, dit zijn de prenten van een das! Vossen laten een afdruk met vier vingers achter. Dassen hebben vijf vingers en grotere poten. Wat een mooie waarneming toch weer, maar nou moet ik toch echt gaan…