Kijk, die witte schermbloemen eens mooi kleuren bij die bruine afgestorven bladstelen. Mooier kan je het niet schilderen. Daarachter bij de schuur staan de bijenkorven mooi verdekt opgesteld. De heide bloeit al vroeg op het Boetelerveld. Werk aan de winkel dus voor de werksters.
Hier vooraan zitten direct al een paar jonge roodborsttapuitjes te wachten op verse insecten-hapjes. Ik vermoed dat er in dit broedseizoen toch wel tussen de vijf en tien nestjes grootgebracht zijn en dus is dit zeldzame zangvogeltje duidelijk op de weg terug hier.
Kijk daar in de verte lopen de schapen onder de hoede van een herder. Het is te ver weg voor een praatje, maar die kan ik wel maken met twee wandelende dames. Ze kijken even wat ervan het Boetelerveld geworden is na hun laatste bezoek bij het begin van de grootschalige N-2000 werkzaamheden. Ik vertel alvast dat de rechtse lus van het wandelrondje aan de zuidzijde is afgesloten. Dit is een kwetsbaar- en rustgebied voor plant en dier en is vanaf heden op tekstbordjes, geschroefd op slagboompjes op de paden, aangeduid.
Kijk daar bovenin die dode boom heb je alweer een boomvalk. Verdorie, waarom kan ik toch geen nest vinden van dit paartje. Of zullen ze toch niet broeden? Kijk hier heb je alweer een nieuwe groeiplaats van klokjesgentiaan. Het gaat weer goed op de heidevelden. Het is al de zoveelste groeiplaats waar ik ze vanmorgen zie. Door het verbeteren van de biotoop als kappen van bos, plaggen van heide en vernatten van het gebied heeft deze soort weer nieuwe kansen gekregen. Mooi man!
En daar zit m’n rondje er alweer bijna op en nu is de schaapsherder toch een stuk dichter bij gekomen. Het verbaast hem dat er tussen de opslag en jonge nieuwe heide zoveel blauwe klokjesgentiaan staat. “Hier moet ik niet met m’n schapen komen. Toch?” Nou dat lijkt mij ook geen goed plan, maar ik ben niet van het Landschap Overijssel hoor, alleen maar vrijwilliger. Ik zou ze toch maar even bellen. Het graasschema moet vanwege onverwachte natuurontwikkeling aangepast worden. Wat mooi zeg…