Wandelen met Sjaak: “Opschieten, het wordt kort dag”

Als je met iemand die verstand heeft van eetbare planten de natuur de inloopt, kom je meestal maar tien meter verder, want die ziet overal eetbaar groen. Zo is het Sjaak Bruggeman ook. Je bent nog geen honderd meter en hij heeft al van alles gezien!

Interessant? Deel het artikel

Ree op boetelerveld
Foto: Sjaak Bruggeman
Vandaag, wanneer ik dit rondje Boetelerveld ga doen is het alweer de laatste dag van mei. Wat is dat snel gegaan met deze maand van groei en bloei en wat was er weer veel moois te zien. Ook vandaag is er op de eerste paar honderd meter alweer van alles te zien.
Veldleeuweriken zingen het hoogste lied en kijk daar, dan kan die boompieper ook niet achterblijven. En nu de kou eindelijk uit de lucht is hebben we alweer een probleem. De waterstand in de poel is alweer laag, erg laag zelfs. Het is toch wat, dan is het te nat of te droog, of te droog of te warm. Het is ook nooit goed. En toch snap ik de boer, tuinder en akkerbouwer wel. Deze simpele waarnemingen kunnen voor hen juist het verschil maken tussen een geslaagde of mislukte oogst.
Kijk daar, een kleine plevier verraadt haar nest door sneaky weg te sluipen! Doe dat nou niet joh, blijf nou lekker op je eitjes zitten met je mooie schutkleur. En daar gaat een wegspurtende haas en zie daarboven gaat een torenvalkje. Iets verderop zweeft een alarmerende buizerd boven het nestbos. Ja, die heeft zeker al jonkies.
Eventjes kijken. Ja dat moet heidekartelblad zijn! Deze soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als zeer zeldzaam en zeer sterk in aantal afgenomen. Waar eerder de vroeger geplante grove dennen stonden groeien nu weer verschillende nieuwe plantensoorten. Mooi hoor!. Oei, daar gaat een ringslang van wel een meter lang!. Eventjes stil blijven liggen, ja de foto is gemaakt en daar gaat ie weer. Floeps, en weg is ie, daar in het holletje onder bij de eikenstam. Wat een ontzettend gave waarneming zeg!
En kijk daar richting Haarle eens! Een paartje wespendieven scharrelt achter mekaar aan door de lucht. Wauw, dat zijn unieke beelden van deze schaarse roofvogel! Maar…. ze horen nu toch inmiddels op eieren te zitten? Hopelijk gaat dit paartje nog snel voor reproductie zorgen. De terugreis naar Afrika begint over zo’n drie maanden alweer! Maak voort, het wordt kort dag!
En terwijl de reegeiten met jongen in het kraambos verblijven scharrelt een reebok wat langs de bosrand. Nog ff geduld en dan mag je daar op kraamvisite.
Wat een machtig mooi rondje was dit weer…

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.