Wandelen met Sjaak onder rondvliegende vogels

Na een appje over bedelende jonge buizerds in de noordoosthoek gaat Sjaak Bruggeman voor de zekerheid nog eens naar het Boetelerveld. Heeft hij soms een nest gemist? Natuurlijk gaan wij mee!

Interessant? Deel het artikel

havik
Foto: Sjaak Bruggeman
Het is al rond tienen wanneer ik over het wildrooster stap. De imker is al bij de kasten geweest en verder zijn er nog geen verse voetsporen. Als de zon een beetje z’n best doet komen de libellen vanzelf wel in beeld en zie ik vanmorgen misschien wel een boomvalk boven de heide. Kijk, wat is het waterpeil in deze poel alweer laag zeg. Dat moet zo niet doorgaan. En kijk, wat is dat in die dooie boom? Een duif, of een torenvalk of… daar gaat ie op de wieken. Oh, nu kan ik hem beter zien. Vijftig meter voor me! Het is een jonge koekoek! M’n camera ratelt en het mooie beest reageert daarop. Mooi om te zien. En daar gaat ie, in de richting van de ingang waar ik vandaan kwam. Mooi zeg!

En kijk, daar komen bekenden aan die als het even kan hier hun dagelijkse rondje lopen om te genieten van al dat moois hier. Door de jaren heen zijn we goeie vrienden geworden en ook nu nemen we behalve onze laatste waarnemingen ook snel even de week door en vervolgen ons pad. “Tot de volgende keer hè.” Ik ga naar rechts, daar waar het gebedel van de jonge buizerds te horen is. En zie eens, daar gaan ze! Twee stuks en daar boven alarmerende ouders.

Wanneer ik het oude haviksbosje nader vliegen er een paar duiven weg en ook een vijftal gaaien. Maar ik hoor toch ook een paar raven? Kijk, daar is een oude verrotte boomkont helemaal uitgepulkt door, haast zeker, een das. De oude schorszijde staat nog overeind en de vermolmde binnenkant is helemaal uitgegraven. De inhoud met levende insecten was waarschijnlijk best de moeite waard. En zie daar heb je beide raven al buitelend door de lucht boven het voorste heideveld. Gaaf man!

En nu ik toch in het oude haviksbosje sta bedenk ik me dat ik nu maar terug naar de fiets ga om snel nog even naar het Landgoed Schoonheten te gaan. Tijdens mijn inventarisatierondes heb ik daar het vermiste paartje van het Boetelerveld uiteindelijk gevonden op 1,56 km ten ZW van het oude nest. Ik ga even kijken naar het nieuwe twintig meter hoge haviksnest, gebouwd tegen een douglasstam. Het is maar een klein stukje fietsen en vanaf de Schoonhetenseweg hoor ik de jongen al bedelen om voedsel. Kijk hier in de douglas, links aan het doodlopende pad, zitten ze.

Ssst, snel op de foto!  Och jeminee, ze zijn al vliegvlug! Mooi hoor, dat rondvliegende spul…

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.