Wandelen met Sjaak en praten over Schepers Harm Diekie

Interessant? Deel het artikel

koperen hoogte wandelen met sjaak

Wandelen we met Sjaak ergens in de buurt van Dedemsvaart en verspringt het gesprek over de Belted Galloways zo maar naar Schepers Harm Diekie. Sjaak ziet en hoort alles om hem heen. En kent onderweg ook heel vaak de mensen die we tegenkomen. Heerlijk om er iemand bij te hebben die al die eigenschappen heeft.

Door Sjaak Bruggeman

Hier over het hek en dan binnendoor over het veldweggetje naar de Verkavelingsweg. Kijk daar ligt alweer een dode zwaan onder de hoogspanningsdraden. Een buizerd verraadt het nest in de nog kale boom. En dan kom ik uit bij de boerderij aan de Verkavelingsweg. ‘Natuurboerderij’ staat er op het informatiebord aan de weg. Even een praatje maken met de boer op de trekker. Ook toevallig, de goede man blijkt een oud Raaltenaar te zijn. Hij heeft vroeger als boerenzoon gewoond op de boerderij aan het Schepers Harm Diekie, tegenwoordig de Hofstedelaan. De vroegere boerderij staat er nog steeds bij het Carmelcollege.

Natuurboerderij

“Vroeger moest alle natuur hier op mijn huidige boerenbedrijf wijken en heb ik alles weggemaaid en gezaagd. Jaren later ging het roer radicaal om. Tegenwoordig is mijn boerderij een Natuurboerderij en beheren we ook zo’n honderd hectare uiterwaarden en andere percelen voor Staatsbosbeheer. Daar lopen zomer en winter Belted Galloways koeien en schapen buiten en de kievitsbloemen zijn ook weer helemaal terug op de percelen. Sinds die ommezwaai kan ik weer echt genieten.” Inderdaad een mooi bedrijf. Ik zeg gedag…en bedankt voor de koffie hé!

Het zand weer op

Hier linksaf en dan richting het kanaal De Dedemsvaart. Aha, dat is mooi. Hier gaan we weer over van asfalt naar zand. En laat hier nou aan deze lange zandweg, in de middle of nowhere, ook nog een huis staan. Helemaal verscholen en rondom in de bomen met daaronder een met snoeihout aangelegde takkenwal. Het perceel heeft de afmetingen van een voetbalveld en het is er allesbehalve aangeharkt, en dus vogelvriendelijk. Erfvogels stellen deze variatie op prijs.

Koperen Hoogte

Direct voorbij het verscholen huis heb ik mooi zicht op de Koperen Hoogte. Oh, wacht effe! Kijk een wezeltje rent van me weg naar het grasland met pitrussen. Het prachtige beestje kan zich niet direct verstoppen en vlucht van pitrus naar pitrus. De takkenwal bij het huis zal zijn uitvalsbasis wel zijn. Tijd genoeg om te genieten van dit mooie rovertje, maar tijd te kort voor een snelle foto. Wel voor een haas en een ree en daar enkele wulpen, maar dat is dagelijkse kost. Mooi man! Snel maar weer verder. Het wordt een mooie dag…

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Partnerbijdragen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *