Wandelen met Sjaak: Dood en verderf, eten of gegeten worden

Nee, dat is geen vrolijke kop boven een verhaal over de natuurwaarnemingen van Sjaak Bruggeman. Maar wel een waarheid als een koe. Een waarheid als een ringslag, deze keer dan toch...

Interessant? Deel het artikel

wandelen met sjaak, dode ringslang
Foto: Sjaak Bruggeman.

Vanaf de achteringang loop ik langzaam het Boetelerveld op. Het is nog vroeg en als ik vanaf hier een halfrondje wandel ben ik mooi volgens afspraak op tijd weer thuis. Kijk eens deze vroege dames met hond hebben er al een halve ronde opzitten. Ook lekker vroeg hoor.

Bij het Grote Rietgat gaan een tiental wilde eenden op de wieken. Ze moeten ergens door opgejaagd zijn vermoed ik. Een alarmerende buizerd vliegt boven me. De boodschap van deze rover is duidelijk. Het timide gedrag in de broedtijd is overgegaan in hard werken om aan de kost te komen voor de jonkies die nu geboren zijn. Dus wegblijven bij mijn nestboom!

Kijk daar, een jonge boompieper die zich mooi op de foto laat zetten. Iets verderop is een gekraagde roodstaart aan de beurt. Nou, dat is bij één foto gebleven, áls ie d’r al op staat. Kijk, wat is daar nou aan de hand? Een spin heeft een web gemaakt in de opening van een konijnenhol. En er is werk aan de winkel want hij heeft beet! Driftig is de spin bezig om een draad te spannen om de even grote kever en dat gaat niet zomaar. Gehurkt om dit gevecht van dichtbij te bekijken heb ik inmiddels opgezocht dat een doolhofspin en een zwartpootsoldaatje in de arena het gevecht zijn aangaan. De draadjes worden steeds gemakkelijker gespannen en uiteindelijk is het eten voor de spin en opgegeten worden voor het soldaatje.

Oei, het wordt hier steeds spannender! Terwijl ik een bonte vliegenvanger in beeld heb zie ik verderop iets in het prikkeldraad hangen. Verrek… het is een ringslang!!! Die is kleiner dan mijn waarneming van vorige week én een stuk rustiger want het is een dode! Het Boetelerveld is een ideaal leefgebied voor ringslangen met bosranden, heide met hagedissen en poelen met kikkers, padden en kleine reptielen.

Hoe komt dit vrouwtje van 108 cm lengte nu in het prikkeldraad terecht? Mijn haast zekere theorie is dat het mooie beest binnen de afrastering van de poel is gegrepen door een buizerd. Het buizerdpaartje op minder dan 100 meter heeft jongen en die lusten er wel pap van. Al vaker heb ik kaalgevreten karkassen onder het buizerdnest gevonden. De buizerd heeft bij het opstijgen een inschattingsfout gemaakt en boven het prikkeldraad is het lange lijf van de slang in het draad terechtgekomen. Door de slingerbewegingen van het in nood verkerende beest is het vast komen te zitten en is in de brandende zon het licht uitgegaan.

Hé dat was alweer zo’n geweldige waarneming! Het kan niet op. Oei, het is al laat, erg laat! Nu nog een goeie smoes voor thuis……

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *