Wandelen met Sjaak doen we niet in een camper

Interessant? Deel het artikel

wandelen met sjaak roofvogel
'@Sjaak Bruggeman

Wandelend met Sjaak spotten we deze week kiekendieven. Sinds we auteur van Vogels wijzen ons de weg spraken, zien we die ineens overal. Op Op1 zagen we zelfs beelden van de spectaculaire prooi-overdracht in de lucht waarbij het mannetje een de prooi laat vallen dat het vrouwtje dan opvangt. Dat soort moois zie je als je echt midden in de natuur staat. Daarom wil Sjaak geen camper.

Door Sjaak Bruggeman

Vanuit het nog sneeuwwitte Raalte ga ik er weer op uit. Het voorjaar trekt z’n eigen plan. Maartse buien in april brengen de kieviten niet van slag. Zij zijn al druk in de weer. Windmolens staan stil en een zwaan zit al te broeden onderaan het talud. Bijna op de waterlijn en zonder enige dekking. De temperatuur loopt snel op en het sneeuwtapijt maakt plaats voor een mooi, door akkerbouwers gemaakt, veelkleurig geblokt landschap.

Och, laat ik eerst even kijken of de zeearend weer op het oude nest zit. De wind wakkert aan en daar is alweer een natte sneeuwbui. Hé, wat is dat? De parkeerplaats is weggehaald? Nou ja! Op een bericht aan het hek staat dat de observatietoren die er nu staat niet veilig meer is en daarom is gesloten. Jammer, en het waait en sneeuwt ook nog eens. Het nest in de verte lijkt uitgezakt en niet bezet. Meer kan ik er door het slechte zicht niet van maken.

Dan ga ik voor de verandering hier maar eens het bruggetje over. Ho eens! Dat is een paartje bruine kiekendieven! En aan de andere kant ook al een paar. Beide zijn druk met het bouwen van een nest en slepen nestmateriaal naar het nest. Kijk daar gaat een vrouwtje met een rietstengel. Hoe mooi wil je het hebben!

En daar komt een heuse camper aan. De chauffeur heeft een camouflagepak aan en een joekel van een camera bij zich. Hij stap uit en ik vertel hem dat hier twee paartjes bruine kiekendieven zitten. Het is oud nieuws voor hem. Hij komt hier elke dag vanuit het nabije Kampen naartoe. “En heb ie ‘t blauwbössien al gezien?” vraagt hij. Nee, zit die hier dan? ”As ie een fluitie op de telefoon heb is eij d’r binnen de kortste keern.” Oh, dat zal wel, maar dat heb ik niet, is mijn antwoord. ’T is mien te kóld , ik gao rap weer naor binnen.” En weg is hij weer. Lekker in de warme camper.

Poeh, er is werk aan de winkel. Ik zal toch een app met vogelgeluiden moeten installeren anders sta ik vandaag stil en loop ik morgen achter. Dan maar geen zeldzame blauwborst die net weer terug is uit Afrika. En misschien moet ik ook met een camper achter de vogels aan? Ach nee, ik geniet toch maar gewoon op mijn eigen manier. Die kou neem ik gewoon op de koop toe.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Partnerbijdragen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *