Wandelen met Sjaak: Alweer een historisch gebied in de vernieling

Als Sjaak Bruggeman zijn wandelingen maakt ziet hij altijd mooie natuur. Maar soms ziet hij ook dat de mens de natuur naar de mallemoeren helpt. Wandelaars en fietsers van de Zuiderzeeroute zullen het met hem eens zijn.

Interessant? Deel het artikel

ganzen
Foto: Sjaak Bruggeman

Hier op de parkeerplaats aan de verbindingsweg Slaper waar deze met een viaduct kruist met de Hanze spoorlijn begin ik mijn wandeling. Hier snij ik een stukje af door van het hoge wegtalud naar de Zwartendijk af te zakken. Deze oude bochtige dijk was vanaf de aanleg rond 1300 tot aan de aanleg van de afsluitdijk in 1932 de belangrijkste dijk van Kampen. Het was vroeger de bescherming tegen de Zuiderzee.

Links van me razen de treinen over het in 2012 aangelegde Hanzetracé tussen Lelystad en Zwolle. Het is zo eeuwig zonde dat de polder Broeken en Maten nu wordt doorsneden door deze spoorlijn, maar wel begrijpelijk natuurlijk. En natuurlijk is ook de Bypass bij Kampen een noodzakelijk kwaad. Maar dat er nu in zo’n mooi natuurgebied, of wat er nog van over is, nu ook nog woningbouw is geplant valt niet te begrijpen. Bouwvakkers, stratenmakers, hydraulische kranen, ja noem maar op, alles en iedereen is hier aan het rotzooien in die mooie natuur. Wat eeuwig zonde!

De Zwartendijk is een prachtige oude dijk met her en der nog de eeuwenoude boerderijtjes op terpen en ook zijn de oude dijkdoorbraken nog zichtbaar. Wandelaars en fietsers van de ‘Zuiderzeeroute’ komen vanzelf ook over dit stukje kronkelige dijk in een historisch gebied met voorheen unieke natuur.

Hier ga ik rechtsaf en dus weer terug naar het spoorviaduct. Kijk, een kraai valt een torenvalk lastig. En daar komen ganzen aanvliegen om daar in het grasland te landen. En kijk daar in die brede watergang eens! Het wemelt er van de smienten, ik denk wel een stuk of honderd! Daar gaan ze, allemaal tegelijk de lucht in, met voorop een tiental kieviten. Deze watervogels hoorden hier niet zo kort aan de weg te zitten. Ze hoorden juist in het gebied achter mij, aan de overkant van de weg in het water te dobberen. Maar nee, nieuwbouw voor de elite was belangrijker hier.

Hier is een valse start gemaakt door de heren bestuurders. Het gebiedje wat er nu overblijft is een driehoekje, ingesloten door die belachelijke nieuwbouw en het begrijpelijke Hancetracé met daarachter de N50 met zijn geluidswal en daar weer achter in de verte is de toren van de gotische kruisbasiliek (De Bovenkerk) uit de 12e eeuw in het oude centrum van Kampen nog zichtbaar.

Dit driehoekje is wat er nog overgebleven is. Een valse start waarbij de natuur nu al zwaar onder druk is komen te staan. Het plaatje met de overwinterende smienten uit Scandinavië is mooi maar ze hoorden natuurlijk ver achter me in de vroegere natte graslanden hun hun buikjes vol te eten. Een niet meer goed te maken blunder. Dom, dom, dom…

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.