Wandelen met Sjaak: aanval op een dassenburcht

Interessant? Deel het artikel

natuur bos sloot

“Grote 3-assige silagewagens halen de laatste mais van het land. Deze nieuwste ruimtewonders zijn ontworpen voor het zware werk. Klaar voor het lange transport naar de veeboer en echt waar, 56 kuub maïs zijn binnen één minuut weer gelost.” Sjaak Bruggeman neemt ons ieder weekend mee de natuur in. Hij ziet meer dan de gemiddelde wandelaar dus via zijn ogen hopen we zelf ook beter te leren kijken en nog meer te genieten.

Hoewel er van genieten nu even geen sprake is. Sjaak was ‘not amused’ toen hij een dassenburcht tegenkwam waarvan de ingangen met dikke takken waren vergrendeld. Door de mens…

“De laatste boerenzwaluwen foerageren over het kale maïsland. Daar achter deze boerderij ga ik het spoor over en ben ik in het beekdal van het Oude Diep gebied met in de verte een veertig meter hoge berg Wijsters afval.

Eerst maar langs de Boerenveensche Plassen. De vennetjes staan nog bijna droog. Kieviten lopen over de bodem en watervogels proberen er te zwemmen. Twee watersnippen en twee aalscholvers vliegen op en daar vluchten een vijftigtal wilde eenden. Mooi te zien die groene vleugelstrepen.

Das gemeen
En dan even het doodlopende wegje op. Daar zie ik dassensporen op de pas gemaaide droge slootbodem. En in het kruidenrijke weiland valt het door dassen platgelopen pad direct op. Het gaat richting het bosje dat niet groter is dan een voetbalveld. Het buizerdnest is van buitenaf al te zien en kan nog jaren mee.

Poeh kijk nou eens, de dassen zijn wel erg actief geweest. Overal in het bos is vers zand naar boven gewerkt. Maar ja, wat is dat nou? Een viertal grote ingangen is geblokkeerd door polsdikke takken. Sabotage! Hier wordt volgens de Wet Natuurbescherming geprobeerd bewust schade toe te brengen aan de voortplantingsplaats of rustplaats van een in een wild levend beschermd zoogdier. Das gemeen. Zijn deze mooie beesten al niet genoeg getroffen door de droge periode. De bodem was hard en droog en daardoor zaten regenwormen ook erg diep. Juist op het moment dat de jonge dieren overgingen van moedermelk naar vast voer (regenwormen) was er geen voedsel voorhanden. Verscheidene jongen hebben het niet gehaald. En nu word deze dassenfamilie opnieuw tegengewerkt. Het is toch niet te geloven…

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.