Wandelen met de boswachter op de Sprengenberg bij Haarle

Tip voor de zomervakantie om van de schoonheid van de Sallandse Heuvelrug en de Sprengenberg te genieten.

Interessant? Deel het artikel

Natuurmonumenten Palthetoren zomer

De blikvanger van de Sprengenberg is de Palthetoren. Toenmalige eigenaar Van Wulfften Palthe bouwde de Palthetoren in 1898 als jachtslot. In eerste instantie bouwde hij een achtkantige koepel. In 1903 is de sprookjesachtige toren met sterrenobservatorium gebouwd. Het gebouw is prive-bezit en in eigendom van Stichting Huis Bergh.

Is het windhaantje op de Palthetoren wel een haantje? Waar is nou precies de vliegveldhei? En misschien ontmoeten we nog wel de schaapskudde….

Erve De Pas

Op Erve De Pas waan je je weer even op het boerenerf van vroeger. Je geniet hier van een heerlijke streeklunch bij Herberg De Pas of komt hier ravotten in de Speelnatuur. Erve De Pas is het startpunt van diverse wandel- en fietstochten. Start hier de wandelroute over De Sprengenberg door de schaduwrijke bossen, geniet van de heidevelden en ontmoet een Schotse Hooglander. Vanaf hier ben je met een klein half uurtje bij de Palthetoren. Kom je wandelen? Fietsen? Te paard? Met een buggy of een rolstoel? Voor iedereen is er een goed gemarkeerde route. Voor meer informatie loop je even binnen bij Herberg De Pas.

Heidevelden

De Sprengenberg is een glooiend landschap met prachtige vergezichten. Hier kun je urenlang ronddwalen over de heide. Vanaf augustus is het hier extra genieten, want dan staat de heide in bloei. Open je zintuigen. Eerst ruik je de geur van nectar. Daarna hoor je bijen zoemen. Even later klinkt het onmiskenbare blaten van een schaap.

Tip voor de herfstvakantie

Ga mee met de boswachters van Natuurmonumenten voor een mooie herfstwandeling op landgoed de Sprengenberg in Haarle. We vertrekken op  woensdag 25 oktober om 11 uur voor een mooie boswandeling rond de Palthetoren. De tocht van ca. 1,5 uur gaat voor een groot deel over de heide en door omliggend bos.

Onderweg wandel  je over lange statige lanen en kom je langs oude jeneverbessen.  We vertellen je over de geschiedenis van de Palthetoren.

Wanneer

Alle woensdagen van 10 juli tot 25 september om 11:00 uur.

En wegens succes zijn de wandelingen van 21 juli t/m 25 augustus  deze zomer ook op zondagmorgen!

Reserveren

Aanmelden mag, maar hoeft niet. Trek gewoon je wandelschoenen aan en kom! De wandeling is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar. Honden, mits aangelijnd, zijn welkom.

Startlocatie

Herberg de Pas
Molenweg 2
Haarle.

Prijzen

Volwassenen € 6,00 en kinderen € 4,00. Korting voor leden Natuurmonumenten: € 2,00. Wanneer je ter plekke lid wordt mag je gratis mee.

Website Natuurmonumenten

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.