Waarom koffiedik een goede toevoeging is aan jouw composthoop

Interessant? Deel het artikel

Koffiedik

Wist je dat koffiedik een goede toevoeging is voor de composthoop? Het bevat veel voedingsstoffen, wormen mengen het snel door de composthoop en planten als Rododendron of Hortensia zijn er gek op! Bijkomend voordeel: het houdt ook de katten uit de tuin. Tjerk Kooistra van Anders Koffie uit Zwolle vertelt erover in dit artikel.

Wat is koffiedik

In Nederland alleen al drinken we zo’n 14 miljard kopjes koffie per jaar en produceren we ongeveer 300 miljoen kilo koffiedik. Koffiedik is het bezinksel dat in het filter overblijft na het zetten van filterkoffie.

Tjerk zegt hierover: “Anders Koffie verkoopt biologische geteelde koffiebonen, daarbij willen we graag oplossingen aandragen voor het verwerken van het koffie-afval. We maken particulieren en bedrijven bewust van de vele mogelijkheden. Ook zoeken we actief de samenwerking met bedrijven, waaronder Zwolsche Zwammen. Dit bedrijf, tevens gevestigd in Zwolle, kweekt Oesterzwammen op de koffiedik en zij treffen gezamenlijk circulaire acties.”

Waarom is koffiedik zo’n goede toevoeging voor compost?

Koffiedik bevat veel voedingstoffen, zoals Stikstof en Kalium, Magnesium en Koper. Koffiedik valt onder ‘groene compost’, dit is een compostgroep met weinig structuur en veel Stikstof. Als je veel koffiedik toevoegt is het verstandig dit te neutraliseren met ‘bruine compost’… oftewel compost met veel structuur en veel Koolstof.

“Koffiedik heeft een pH-bereik van 5,8 tot 6,2, wat goed is voor de teelt. Het bevat daarnaast iets meer dan 2% stikstof, met 0,06-0,3 % fosfor en 0,6-1% kalium. Deze combinatie van stoffen zorgt ervoor dat het geschikt is voor zowel de vegatieve fase als de bloeifase”, aldus Tjerk.

Ook zegt Tjerk: “Het is erg goed voor planten die een licht zurige grond nodig hebben, denk hierbij aan Rododendron of Hortensia… zij zijn gek op het zwarte goud! Ook is het vrijwel zeker dat je wortelen, pompoenen en tomaten er hard op gaan!”

Is het wel duurzaam?

Uiteraard stelden wij de vraag aan Tjerk of dit wel duurzaam is en Tjerks’ antwoord was natuurlijk: “JA”. Dit geldt trouwens ook voor de filterzakjes, deze kunnen prima toegevoegd worden aan de compost omdat het papier is. Wel moet je goed opletten dat je er geen koffiepads of andere met kunststof verwerkte producten er bij in gooit.

De koffiefilters breken relatief snel af, vooral als ze omgeven zijn door een vochtige composthoop. Bovendien houden wormen hier van.

Over Anders Koffie

Anders Koffie is gevestigd in Zwolle en volgens hen is Anders Koffie anders, zij kiezen voor een biologische en circulaire aanpak. Als je bij Anders Koffie koffie bestelt, brengen ze de koffie per ‘Koffiets’ naar je toe en geven ze tips voor de verwerking van de koffiedik (levering buiten Zwolle gebeurt via Cycloon). De bonen worden biologisch geteeld en komen uit coöperaties van boeren uit groene koffiegebieden in Peru, Colombia, Mexico en Honduras. Anders Koffie is een 100% Arabica, ze worden daarna gebrand middels een ‘Loring koffiebrander’ die 80% minder CO2 uitstoot dan andere branders.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.