Waarde-Ring voor Heleen Lansink, Geertjan Kloosterboer en Leon Ripperda vanwege positieve bijdrage aan verbinding tussen boer en burger

De provincie Overijssel rijkt de Waarde- Ring uit als 'Pluim' voor de gerealiseerde verbinding tussen boer en burger.

Interessant? Deel het artikel

Provincie Uitreiking Waarde Ring 2022

Ze werken alle drie, samen met hun partners, op een bijzondere wijze aan de relatie tussen burger en boer. Daarom ontvingen Heleen Lansink, Geertjan Kloosterboer en Leon Ripperda uit handen van gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher de Boer-Burger Waarde-Ring van de provincie Overijssel. Dit is een onderscheiding die meerdere provincies uitreiken aan personen die zich op een positieve manier inzetten voor de verbinding tussen burgers en boeren. De Waarde-Ring is een initiatief van de Dutch Food Week.

Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher over de Overijsselse Waarde-Ring. “Met deze onderscheiding willen we onze waardering uitspreken naar boeren die zichtbaar hun verbinding met de samenleving op een positieve wijze uitdragen. Het is ontzettend belangrijk die verbinding in stand te houden, juist in deze spannende en onzekere tijd, waarin er grote veranderingen op onze boeren afkomen. Er wordt hen gevraagd om duurzamer te werken. Dit is een enorme uitdaging. Voor deze verandering is verbinding tussen boeren en de samenleving meer dan ooit van belang. Begrip voor elkaar is cruciaal. Een duurzaam voedselsysteem creëren we namelijk samen. Het is belangrijk dat burgers weten voor welke uitdagingen boeren staan nu van hen gevraagd wordt duurzamer te gaan werken en welke belangrijke rol consumenten daarbij spelen, bijvoorbeeld door meer streekproducten te kopen. En het is omgekeerd goed dat boeren weten hoe mensen van buiten de landbouw bijvoorbeeld over natuur en landschap denken. Heleen Lansink, Geertjan Kloosterboer en Leon Ripperda laten met veel passie zien dat boeren en burgers bij al deze grote veranderingen niet zonder elkaar kunnen. Hun positieve bijdrage aan de verbinding tussen boeren en burgers is ontzettend belangrijk en waardevol. Met deze onderscheiding zetten we hen spreekwoordelijk in het zonnetje, maar zoals Heleen, Geertjan en Leon bij hun onderscheiding terecht aangaven: naast hen zijn er nog heel veel boeren in Overijssel die ook op een positieve manier bijdragen aan verbinding tussen boeren en burgers. Ook naar hen spreek ik mijn waardering uit.”

Heleen Lansink van de Melktapperij uit Haaksbergen ontvangt de Waarde-Ring vanwege haar grote (vrijwillige) inspanningen om het gesprek tussen boeren en burgers op gang te brengen. Daarvoor zet ze uitgebreid (social) media in en organiseert zij allerlei activiteiten zoals dialoogdiners. Heleen is winnaar van de You Go Girl Award 2020. Vanaf 2017 organiseerde ze met andere boerinnen de Avond van de Koe. Haar persoonlijke motto: “De kracht van de boer zit ‘m in zijn zichtbaarheid naar de burger”.

Melkveehouder Geertjan Kloosterboer uit Oxe zet zich op allerlei manieren in voor de verbinding tussen boeren en burgers. Onder meer door educatie en ontvangstruimtes op zijn eigen bedrijf. Door te vloggen vertelt Geertjan op heldere, realistische en begrijpelijke wijze hoe complexe vraagstukken in de landbouw in elkaar zitten. Tevens heeft hij dit jaar samen met Joris Lohman het ‘Goede Gesprek over Landbouw’ georganiseerd.

‘Horecaboer’ Leon Ripperda is mede-initiatiefnemer van Zuivel van Salland (samen met de familie Lugtenberg), maar is zelf al jarenlang betrokken bij de verbinding tussen lokale productie en consumptie via zijn restaurants Eten & Drinken BijRipperda en een BoerenIJssalon. Daarnaast is Leon eigenaar van Brasserie Op Duur, gecombineerd met een Informatiecentrum van Staatsbosbeheer in samenwerking met de J.P. van de Bent Stichting (sociale werkvoorziening). Met als zijn activiteiten vertelt Leon graag het verhaal van de boeren en de herkomst van producten.

Dutch Food Week

De Dutch Food Week, ontstaan vanuit de Topsector Agri&Food, wordt jaarlijks georganiseerd, dit jaar van 8 t/m 15 oktober. Boeren en tuinders, ondernemers uit toeleverende en verwerkende industrie, retail, overheid en wetenschappers laten zien hoe zij werken aan de productie, distributie en ontwikkeling van ons voedsel. De Dutch Food Week heeft provincies gevraagd om mensen te decoreren die het afgelopen jaar actief gewerkt hebben aan de versterking van de band tussen boer en burger. Overijssel is een van de deelnemende provincies.

 

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *