VVD Overijssel wil een andere verhouding tussen zonne- en windenergie

Interessant? Deel het artikel

nieuwleusen windmolen eigen foto

Vrijwel iedereen is het erover eens dat er veel ingezet moet worden op hernieuwbare energie, zoals zon en wind. Wanneer er echter een zonnepark of een windmolen binnen het gezichts- en/of gehoorsveld van de gemiddelde inwoner gepland wordt, neemt dit idealisme helaas heel erg af. Door het Rijk is iedere provincie een RES (Regionale Energie Strategie) opgelegd voor de regio’s in de provincies. Zowel zonne- als windenergie hebben het nadeel dat de opbrengst onvoorspelbaar is, afhankelijk van windsnelheden en mate van zonneschijn, waarbij wind minder ongelijkmatig is. Ook heeft een windmolen veel minder plaats nodig dan zonnepanelen. Een middelmatig grote windmolen van 2 MW geeft net zo veel stroomopbrengst als 3 Ha zonnepanelen, maar geeft natuurlijk wel meer horizonvervuiling en soms geluidsoverlast en slagschaduwen. Op grond hiervan wil de VVD Overijssel dat de verhouding tussen wind en zon in de RES plannen gewijzigd wordt ten gunste van wind en diende daartoe een motie in.

Door Kees Huls

Meer windenergie dilemma voor maatschappelijke acceptatie
Er is een landelijk commitment om in 2030 35 TWh energie op duurzame wijze op te wekken. Provinciale Staten in Overijssel heeft haar handtekening ook onder deze ambitie gezet. Uit recente cijfers, van zowel Het Planbureau als van Lector Energietransitie Martien Visser (Hanzehogeschool en Manager Strategie bij de Gasunie) blijkt dat deze landelijke ambitie, met de huidige plannen, naar verwachting wordt gehaald. Dit zijn deels harde plannen (27 TWh en deels plannen die nog niet concreet zijn (52 TWh).

Duidelijk beeld
De VVD wil graag op basis van feiten en cijfers een duidelijk beeld krijgen hoe we er concreet voor staan in Overijssel. Om op basis daarvan te kijken wat de noodzaak is om de volledige opgave, waar wij in Overijssel voor staan om aan de landelijke afspraken te voldoen, te realiseren. Daarom roept zij GS in een motie op te onderzoeken wat de huidige gerealiseerde invulling van de RES Overijssel is en wat er nog in de ‘pijplijn’ zit. Vanuit de beide RES-regio’s ligt momenteel een bod van 60% zonne-energie en 40% windenergie. Om balans op het netwerk te waarborgen en de maatschappelijke kosten en de benodigde ruimte voor de netwerkinfrastructuur te kunnen reduceren is voorgesteld deze percentages om te draaien.

Wijziging verhouding zon: wind
Dit betekent meer windenergie en minder zonne-energie. De VVD is er een grote voorstander van om de kosten zo laag mogelijk te houden maar is wel bezorgd dat dit ten koste gaat van de maatschappelijke acceptatie. Dit leidt tot een dilemma. En de vraag is of dit überhaupt nodig is. Daarom is het belangrijk dat de cijfers boven tafel komen waar we precies staan in Overijssel. Wellicht blijkt de kentering van het aandeel zon versus het aandeel wind niet nodig. Dan hebben we een win-win situatie voor wat betreft kosten en maatschappelijk draagvlak!

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.