Zaterdagmorgen meerden stoere roeiers drie sloepen aan bij de Loswal in Wijhe. Niet alleen om even te pauzeren, maar ook omdat daar onder meer door Van Remmen UV Technology informatie verstrekt werd over vervuiling in de IJssel. Ton van Remmen had daar speciaal voor de sloepentocht metingen voor verricht.
Wethouder Marcel Blind was blij met de aandacht voor de IJssel die zo onlosmakelijk aan Olst-Wijhe verbonden is. “De meeste troep is er al wel uit, in de jaren 60 en 70 durfden we niet het water in hier, dat zag gewoon bruin. We hebben dus al grote stappen gemaakt.” Blind heeft het gevoel dat het nu om de laatste loodjes gaat, misschien niet om het water weer drinkbaar te maken, maar dan toch om Vitens die taak makkelijker te laten uitvoeren. Want drinkwater wordt schaars en over tien jaar dubbel zo duur.
Ton van Remmen trof in zijn metingen vooral medicijnresten in het IJsselwater aan. Jaarlijks komt minstens 190.000 kilo aan resten van medicijnen via urine en ontlasting in het riool terecht. Daarna belanden de medicijnresten in het oppervlaktewater. Er wordt vooral veel restafval van ibuprofen en paracetamol aangetroffen. Dat zijn heel reguliere tabletjes die ook zonder medische noodzaak geslikt worden en voor een prikkie in de supermarkt te koop zijn. Landbouw gebruikt ook nog altijd bestrijdingsmiddelen om insecten en niet gewenste kruiden te doden. Dat komt uiteindelijk ook in het grondwater en de IJssel terecht.
Van Remmen vindt dat het water veel intensiever gezuiverd moet worden. “Dat kost zo veel, hoor ik dan steeds, maar ik denk dat we met één procent van wat we aan het wegennet besteden, genoeg hebben om die klus te klaren.”
Er zit ook PFas en microplastics in het water. Volgens een woordvoerder doet Rijkswaterstaat soms zelfs metingen dat er meer plastic dan vis in het water zit.
Kortom: het roer moet om, om de IJssel ook voor de toekomst een levensader voor Olst-Wijhe te laten zijn. Volgens wethouder Hans Olthof is de gemeente daarvoor niet aan zet. Want in zijn gemeente is er niet veel industrie meer die het water van de IJssel nodig heeft. De meeste vervuiling komt met het water van elders. Landelijke en Europese aanpak is daarom belangrijker. De ‘kaderrichtlijn Water’ voorziet daarin. In 2027 moet de kwaliteit van grond- en oppervlaktewater aanzienlijk verbeterd zijn. De eisen zijn voor Natura2000 gebieden het hoogst. De hele IJsseldelta in Olst-Wijhe is N2000. Boeren in dit gebied zijn sinds het voorjaar ook aangewezen als piekbelaster. De afgelopen weken hebben zo’n veertig boeren, veelal familiebedrijven, zich aangemeld om eventueel in aanmerking te komen uitgekocht te worden. Het land dat daarmee vrijvalt wordt niet meer ingezet voor landbouw.
Later op de zaterdag zijn de roeiers aan het einde van hun tocht in Kampen binnengehaald door gedeputeerde Martijn Dadema.
Onder deze lijk kun je meer info vinden over de schone IJssel: www.onzeijssel.nl/schoneijssel