Voor iedereen die er (soms) doorheen zit en behoefte heeft aan wat hoop

Machteloosheid, depressie, boosheid: het zijn logische emoties in tijden van crises. Soms is het knap lastig om het hoofd boven water te houden. Toch vinden we te midden van de storm ook ‘hoopgevende ontwikkelingen’. Bij dezen zeven ankers om je uit de chaos te trekken. 

Interessant? Deel het artikel

pxhere

Op de vergadering van de plaatselijke volkstuinvereniging wordt de vraag gesteld wie ‘nog voor het gebruik van pesticiden is’. Niemand steekt de hand op. Wel begint een vrouw een relaas over hoe pesticiden niet meer van deze tijd zijn, dat we er Parkinson van kunnen krijgen en dat we ook een verantwoordelijkheid hebben naar omliggende bewoners. De overwegend grijze zaal knikt instemmend. De voorzitter neemt het besluit: vanaf dit jaar wordt niet meer gespoten.

 

Door Roanne van Baren

 

Drie jaar geleden stemde nog meer dan de helft voor het gebruik van pesticiden. De tijden zijn veranderd en dat stemt hoopvol. Van die hoopvolle berichten kunnen we er niet genoeg hebben. Daarom, zeven ontwikkelingen die het hart doen opleven:

Het energie-heft in eigen handen nemen

“Never waste a good crisis”, zei Churchill en daar hebben we in de energiecrisis naar geluisterd: energie-armoede werd bestreden door verschillende initiatieven, burgers stonden op om zelf energie lokaal te organiseren en bestaande energiecoöperaties kregen meer aanmeldingen. En hoe jammer het ook is dat het ‘op deze manier’ moest, we zijn wel gaan bezuinigen op ons energiegebruik. We verbruikten een kwart minder aardgas dan het jaar daarvoor, laat het CBS zien. En daarmee kwam het gasverbruik op z’n laagste punt sinds 1972.

Van crisis naar verbinding

Er was nog een crisis die het afgelopen jaar het publieke en politieke debat kleurde: de stikstofcrisis. En al die media aandacht voor boeren, zorgde voor een onverwachte positieve wending: kinderopvang bij de boer werd populairder dan ooit. In 2007 waren er twintig agrarische bedrijven met een kinderopvang, nu zijn het er 265, volgens LTO – de ondernemersorganisatie voor Nederlandse boeren en tuinders.

Door de populariteit zijn er inmiddels wachtlijsten, maar anders dan bij de meeste kinderopvang is er geen personeelstekort. Bij een vacature stromen de brieven binnen. Dus wellicht groeit het aantal agrarische bedrijven met een kinderopvang de komende jaren nog meer. En dat is hoopgevend voor de verbinding tussen platteland en stad, mens en natuur.

Rebellie is mainstream geworden

Extinction Rebellion had op 11 maart de grootste opkomst ooit. Ze werden gesteund door BN’ers en media spraken positief over de actie. “Als zelfs De Telegraaf positief over ons spreekt, dan weet je dat je mainstream geworden bent”, zeiden de rebellen op hun Instagram-account. Het gebruik van waterkanonnen zorgde voor nog meer aandacht, wat maakte dat nog meer mensen voornemens zijn om actie te voeren. En hoe meer rebellen, hoe meer druk op de overheid om vervuilende bedrijven een halt toe te roepen. Burgerrebellie kan wel degelijk verandering op gang brengen.

Meer betaalbare woningen in het vizier

Een andere crisis waar menigeen tegenaan loopt is de woningcrisis. Het nieuwe puntensysteem zou de woningmarkt in beweging kunnen zetten, volgens de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke ordening. De Jonge voorspelt dat verhuurders huizen zullen gaan verkopen en ziet dat als “goed nieuws” omdat zo “meer betaalbare koopwoningen beschikbaar” zullen komen. Een aantal partijen wil een stapje verder gaan en pleit voor een verbod op het verhuren van koopwoningen.

Andere betaalbare woonvormen – een woongemeenschap, tiny house of yurt – lijken vaak erg ver weg. Maar ook daar zit schot in de zaak. Deze initiatieven vertellen ons hoe we woongemeenschappen kunnen realiseren en met deze peptalk van tiny house-pionier Marjolein Jonker leeft onze hoop op.

Regenereren kun je leren

Om de stikstofcrisis aan te pakken, hebben we meer boeren nodig, pleiten onze redacteur Nadine. Meer boeren, die regeneratief boeren vooral. Want regeneratieve landbouw voedt niet alleen mensen, maar ook al het andere leven in en rondom de boerderij. Om meer boeren op het regeneratieve pad te zetten, helpt de Regeneratieve School hen op weg met cursussen, opleidingen en leertrajecten vanuit verschillende regeneratieve boerderijen. Zo kan je terecht bij Bodemzicht voor een leerlingboertraject, bij Erve Kiekebos en bij Schevichoven voor workshops en leertrajecten.

Climate Quitting

Een op de vijf werknemers heeft geen trek meer om zijn/haar/hen ziel te verkopen aan bedrijven die zich te weinig inzetten voor het klimaat. Climate Quitting wordt deze beweging genoemd en die wordt voornamelijk onder millennials en gen-z’ers gepraktiseerd. Zij wijzen banen af die niet duurzaam genoeg zijn. Door de krapte op de arbeidsmarkt kunnen jongeren keuzes maken die beter bij hen passen en kiezen voor banen waar ze achter staan. Zo heeft zelfs de krapte op de arbeidsmarkt een gunstig effect: de duurzame banen worden gevuld en de vervuilende niet.

Tien miljoen hectare grond herstellen

Veertig procent van het bruikbare land is gedegradeerd. Commonland zet zich al jaren  in om dat te veranderen. En nu heeft de organisatie van het Droomfonds van de Postcode Loterij 12 miljoen euro gekregen om dit te bewerkstelligen. Hiermee kan wereldwijd tien miljoen hectare hersteld worden. Waardoor de gemeenschappen weer in harmonie met de ecosystemen kunnen leven en het land vruchtbaarder dan ooit door kunnen geven aan volgende generaties.

Dus: voel je je machteloos in het tumult van alle crises? Er is hoop en die mogen we koesteren. Heb je ook een hoopgevend bericht, deel het in de reacties onderaan het artikel!

Klaar voor meer positieve en inspirerende verhalen die laten zien dat het wél kan? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan mis je niks.

 

Bron: MaatschapWij

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.