Op zondagavond 17 maart 2024 heeft voor de tweede keer een iftar maaltijd plaatsgevonden in het sportcafé van Wijhe (SPOC). Na het welkomstwoord van Osman Peker (inwoner Wijhe) die voornamelijk ging over overeenkomsten en verschillen tussen mensen vanuit islamitisch perspectief, heeft de burgemeester van de gemeente Olst-Wijhe (een speciaal ‘Wolkom’ in het Fries, op 15 maart 2024 was ze namelijk pas 19 dagen burgemeester!) Sietske Poepjes een hartverwarmende toespraak gehouden, waarin ze vertelde dat samen eten groepen mensen al eeuwenlang verbindt. Zal haar liefde voor brood bakken dan ook daarvandaan komen?
(lees door onder afbeelding)
‘’Beste inwoners,
Hartelijk dank dat wethouder Judith Compagner en ik hier uw gasten mogen zijn. Als burgemeester is het prachtig om te zien hoe mensen uit onze mooie gemeente elkaar treffen.
Het breken van het brood. Het samen eten. Dit is zo belangrijk. Mensen hebben door de eeuwen heen vaak ruzie met elkaar gehad. Over geld. Over land. Over godsdienst. Toch hebben we elkaar ook soms gevonden. Rondom eten.
We staan hier allemaal in een andere traditie. Een christelijke traditie, soms protestants. Soms katholiek. Een moslimtraditie. Allemaal verhalen met diepe wortels. Wortels die elkaar raken.
Zelf kom ik uit een ander deel van Nederland. Friesland. Met een eigen taal en soms andere gewoonten. Ik ben hier eigenlijk dus ook een nieuwkomer. Wat is het dan fijn dat we elkaar kunnen helpen. Rondom nieuwe gewoonten. En soms gewoon aandacht voor elkaar.
Met respect voor elkaars gewoonten en tradities, schuiven wij aan tafel hier. Na zonsondergang. Zoals het hoort bij een Iftar maaltijd. Ik kijk uit naar uw verhalen. Dat we elkaar leren kennen. Ik kijk ook uit naar het bijzondere en lekkere eten.
Ik wens u een goede maaltijd toe!’’, aldus de kersverse burgemeester.
(lees door onder afbeelding)
In de zaal was ondertussen geen plek meer over, alle stoelen en zelfs de extra ruimte voor kinderen om te kunnen spelen, geschminkt te worden en te kleuren, was helemaal vol. Tussen de toespraken door was er ruimte voor beeld en geluid, gebaseerd op spiritualiteit. Zoals een nummer van Maher Zain en zijn vrienden; Lofzang ‘Tala’a Al-bedru Aleyna’ van ‘Groep London Apollo’.
Mariet Leerkes heeft als vertegenwoordiger van de katholieke kerk in Wijhe een mooie toespraak gehouden, waarin ze prachtige woorden heeft uitgesproken over samenzijn, over verbinden en over het samen zorg dragen voor de wereld. ‘’Ook wij zitten op dit moment midden in de vastentijd, wat bij jullie de Ramadan heet. Deze begon voor ons op woensdag na carnaval en eindigt de zaterdag vóór Pasen. Wij geven ongeveer dezelfde betekenis aan de “vasten ” als jullie aan de Ramadan. Ook wij willen onszelf iets ontzien, iets wat wij een normale luxe vinden. Ook wij willen de omgang met mensen bevorderen, meer omkijken naar mensen die het minder en moeilijker hebben. En wat wij in deze tijd heel belangrijk vinden: mensen wees zuinig op onze aarde. Vervuil het niet en wees zuinig op de grondstoffen.’’
Daarna was het woord aan Riet Temmink, vertegenwoordiger van de protestantse kerk in Wijhe. ‘’Samenleven in harmonie, dat is de naam die we gekozen hebben voor de werkgroep die gevormd is nadat we vorig jaar maart voor de eerste keer een gezamenlijke Iftarmaaltijd hielden, vertelde Temmink. Het initiatief daarvoor kwam van de islamitische gemeenschap in Wijhe. Zij nodigden de burgerlijke gemeente en de kerken uit. De bedoeling was om elkaar beter te leren kennen en om meer te weten te komen over elkaars cultuur en religie. De wens werd toen uitgesproken dat het niet bij deze ene ontmoeting zou blijven. In januari van dit jaar vierden we samen een nieuwjaar maaltijd. De gasten kwamen uit alle hoeken van Wijhe en dat was ook de bedoeling; steeds meer mensen betrekken bij deze activiteiten, zodat we elkaar beter leren kennen. Dat culturen met elkaar kennismaken, elkaar leren begrijpen en respecteren in hun eigenheid’’. Ook deze mooie woorden kwamen regelrecht binnen. Hoe mooi is het om samen te zijn, om met elkaar het gesprek te blijven voeren. Om te blijven kijken naar overeenkomsten tussen mensen. In plaats van de verschillen te benadrukken.
Na de waardevolle toespraken te hebben geluisterd, was het weer tijd voor een lofzang, met daarin de namen van God/Allah. De betekenis van de namen van God/Allah was te lezen in het Arabisch met de betekenis erbij in het Engels. Het zorgde voor stilte in de zaal, ondertussen kwam de iftar (verbreken van het vasten) steeds dichterbij. Buiten was het al weer donkerder dan dat het was. Er hing een warme en fijne sfeer in de zaal. De kinderen vermaakten zich in de voor hen speciaal ingerichte ruimte. Ondertussen liep er af en toe een kind de zaal in, mooi geschminkt door een van de vrijwilligers!
Het volgende gedeelte van het programma bestond uit het luisteren naar de gebeden van Gauthier de Bekker, Martje Veenstra en Mustafa Aydin. Het was een prachtig beeld! Drie vertegenwoordigers naast elkaar, met alle drie prachtige woorden die werden uitgesproken, als gebed. Met doel het samenzijn te vieren, om de verbinding aan te gaan met elkaar. Op deze wereld, waar er maar één van is en waar we het met zijn allen mee moeten doen! Samen zorg dragen voor elkaar en voor de wereld. Waarin verbinding centraal staat.
Ondertussen vloog de tijd en was het bijna tijd voor het verbreken van het vasten. De microfoon ging naar Mustafa Aydin, die Soera Maryam heeft gereciteerd uit de Koran. Na de Koranrecitatie was het tijd voor de Azaan, de zon was inmiddels onder en dus tijd voor de iftarmaaltijd. Met een dadel of met water werd het vasten verbroken, waarna een minuut stilte is gehouden voor de mensen die eerst wilden bidden voor het eten.
Met de start van de maaltijd veranderde de rustige, serene en fijne sfeer in een ontzettend gezellige en fijne avond. Waarin dialoog centraal stond en een ieder met elkaar in gesprek ging. In het gastenboek werd ondertussen ook geschreven door de gasten.
Een van de gasten heeft hierin opgeschreven volgend jaar graag te willen helpen in de voorbereiding van de iftarmaaltijd. Dat betekent dat er misschien wel een traditie van gemaakt kan worden. Want de sfeer op deze zondagavond was ontzettend fijn, er hing een open sfeer in de zaal. Wat zeker voor herhaling vatbaar is!
Met dank aan ALLE vrijwilligers die weken ervoor al gestart zijn met de voorbereidingen voor deze fijne avond. En nogmaals dank aan de Oekraïense, Katholieke, Protestantse en Islamitische gemeenschap van Wijhe.
Allergrootste dank gaat hier naar alle gasten die samen hebben gezorgd voor deze fantastische avond!
Het begon met een idee, maar in een warm dorp heeft dat meestal prachtige gevolgen. Het idee wordt aan iedereen doorgegeven om vervolgens een snelle sneeuwbal te worden. Vorig jaar vond de eerste bijeenkomst van zo’n gezegende gebeurtenis plaats in Wijhe, waar ook moslims en christenen samenkwamen, uit de moskee, de protestantse, orthodoxe en katholieke kerken, Nederlandse burgers, immigranten en nieuwkomers: Sallanders, Turken, Syriërs, Oekraïners, Somaliërs en anderen.
Klik hier om het verhaal van de Ramadan iftar van vorig jaar te lezen